Ha új mikróra van szükség

A konyhai gépek kiválasztása nagy odafigyelést igényel. Sok gyártó kínál látszólag azonos készüléket, ár-érték arány tekintetében azonban jelentős eltérések lehetnek. Annak jártunk utána, milyen szempontokra érdemes figyelni, ha mikrohullámú sütőt szeretnénk vásárolni. A legfontosabb szempont meglehetősen hétköznapi.

haujmikroravanszukseg 720

Érdemes alaposan megfontolni, mekkora űrtartalomra van szükségünk. Az Extreme Digital kínálatában a legkisebb mikrohullámú sütők jellemzően 17 literes űrtartalommal rendelkeznek, a legnagyobbak kétszer ekkorák, hozzávetőlegesen 34 literesek. A legtöbb esetben érdemes azonban közepes méretűt választani.

A mikrohullámú sütőkkel kapcsolatban ritkán esik szó a teljesítményről, holott bizonyos esetekben nagy jelentőséggel bír ez a tulajdonság. A jelenlegi kereskedelmi forgalomban kapható szabadon álló mikrohullámú sütők többsége 700-1000 közötti maximális teljesítményre képes. 700 watt alatt ma már elvétve találunk készüléket, 1000 watt felett sokkal gyakrabban, különösen a konyhaszekrénybe építhető változatok esetén.
Ha nagyon le szeretnénk egyszerűsíteni, a teljesítmény azt határozza meg, milyen gyorsan melegszik meg az étel. Értelemszerűen, minél nagyobb a teljesítmény, annál gyorsabban felmelegíthetjük a vacsorát. Vagyis elmondható, hogy a 700 wattos mikró is alkalmas mindenre, csak kicsit több időre lesz szüksége. Vagy nem is olyan kicsivel.

Ennél talán fontosabb annak megállapítása, a kiszemelt készülék milyen funkciókkal rendelkezik. A tapasztalat azt mutatja, hogy a legmagasabb felszereltségi szinttel rendelkező mikrókat is leginkább ételmelegítésre és olvasztásra használjuk, de néha-néha igazán jól jöhet, ha a készülék többre is képes. A fejlettebb funkciók közül mindenképpen meg kell említeni a grillezést, ami kész ételek sütését teszi lehetővé. Sok készülék rendelkezik ezzel a képességgel, leszámítva a belépőkategória készülékeit. Emellett említést érdemel az úgynevezett crisp sütési mód is, amely kívül ropogós, belül omlós falatokat eredményez.
Ma már a mikrohullámú sütők között is találhatunk olyan készüléket, ami inverteres motorral rendelkezik. Az inverteres technológia rendkívüli jelentőséggel bíró innováció; a teljesítmény fokozatos emelésének köszönhetően energiatakarékos megoldást tesz lehetővé. A klímák és a hűtőszekrények esetében ez a technológia rendkívüli hatékonyságú, a néhány perces üzemidővel használt mikrohullámú sütők esetében ez némileg kisebb jelentőséggel bír.

Gyakran felvetődik a kérdés, hogy önmagában a mikrohullámú sütő vagy a benne melegített étel elfogyasztása jelenthet-e bármilyen veszélyt az egészségünkre. A sugárzás nem juthat ki a készülék belsejéből; ha az ajtó nyitva van, nem tudjuk bekapcsolni, ha pedig működés közben megpróbáljuk kinyitni az ajtót, a készülék azonnal leáll. A mikrohullámú sütő csak abban az esetben jelent veszélyt az egészségünkre, ha a lábunkra ejtjük.

 

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop