Svédek és olaszok a tapétatervezés élvonalában

Napjainkban újra reneszánszát éli a tapéta, mint lakásdekorációs megoldás: nemcsak rendkívül egyedi mintájú és felületű darabokat lehet beszerezni, de felhelyezésük sem igényel különösebb szakértelmet, pláne, ha aránylag kisméretű felületről van szó. 2019-ben igen nagy divatja van még mindig a skandináv és a mediterrán enteriőröknek, így összegyűjtöttünk néhány olyan tapétafajtát, amelyet svéd és olasz tervezők alkottak meg, és amelyek tovább fokozhatják lakásunk alaphangulatát.

svedekesolaszokatapetaterv 720

Északi stílus mindenekfelett
A skandináv lakberendezés idén is világhódító útját járja, egyre több és több nyilvános helyen is megfigyelhetők az északi stíluselemek. Az apró, élénkebb kék vagy zöld minták mellett nagyobb arányban láthatunk egészen világos felületeket – ezeket általában valamilyen naturalisztikus, visszafogott motívum díszíti. A svéd tervezők előnyben részesítik az északi országokra oly jellemző szerény és hideg árnyalatokat – ilyenek a fehér, a világosszürke, az egészen világoskék, a szürkéskék és a világos színek pasztellárnyalatai úgy általában. A skandináv stílus előszeretettel operál ismétlődő sormintákkal: ezek lehetnek geometriai alakzatok, apró, egyszerű virágok vagy akár vektorgrafikus levelek is. Erre a lakberendezési stílusra ma már egy egész iparág épült: kaphatók külön ilyen címkével ellátott használati illetve dísztárgyak, erről szóló könyvek és útmutatók, de még légfrissítő is – így aztán, ha tapétának is a skandináv életérzéssel egyezőt választunk, abszolút, A-tól Z-ig teljes lehet a kép! A svéd tapétákkal bátran beboríthatunk akár teljes falfelületeket is – számos fajtát még tisztítani is könnyű, s mivel könnyed mintákról van szó, bizonyosan nem lesz olyan érzésünk, mintha túlzsúfoltuk volna a belső teret.

Az olasz temperamentumot, a kultúrát, a hagyományokat és a szokásokat remekül tükrözik az olasz tervezők által megálmodott és megalkotott tapéták. Ezek a felületek nem csak mintájukban engednek betekintést az olaszok pezsgő életébe és eleganciájába: bizonyos tapéták anyagukban is igen egyedi hatást nyújtanak, tovább gazdagítva az enteriőrt egyedi megjelenésükkel és hangulatukkal. Az olasz tervezők munkái mindig igazán művészi hatást keltenek: ezek között megtalálhatók sok egyéb mellett a klasszikus, rusztikus darabok is, a maguk barnás, sárgás, natúr színeivel. Ezeken az olasz tapétákon szinte mindig előkelő, természetes, nonfiguratív vagy virágos minták dominálnak, minden négyzetcentiméterükben érezni az olasz kifinomultságot. Számos belsőépítész éppen ezért tanácsolja azt, hogy ha olasz tapétát választunk, mindig biztosítsunk lakásunkban a minták kiteljesedéséhez elegendő teret, ám nem kell az egész falfelületet ilyen anyaggal borítani a kellően drámai hatás eléréséhez. Elegendő, ha a monokróm falaknak csak egy részét fedjük be ezzel a nemes anyaggal, így a zsúfoltság érzését is elkerüljük, és a pénztárcánkat is megkíméljük.

 

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop