Szecesszió, egyháztörténeti emlékek

Kultúremlékekben és hagyományokban gazdag vidék a napsütéses Duna-Tisza közén Bács-Kiskun, hazánk legnagyobb területu megyéje. „Hírös” szecessziós megyeszékhelye, Kecskemét, gyönyöru kisvárosai és a végtelen alföldi táj izgalmas úti cél bárki számára.

szecessziosegyhaztortenetiemlekek 720

Szecessziós városközpontok és műemlékek
Kecskemét európai mércével is a legjelentősebb szecessziós városok egyike, 1880-tól 33 évig tartó „aranykorában” a város teljesen átalakult: nemcsak új főteret és sugárutat kapott, de a legszínvonalasabb épületekkel szegélyezték. Impozáns főterén a Millenium tiszteletére áll a Városháza, s további tíz csodálatos szecessziós műemlék, legismertebb közülük a ma képtárként működő Cifrapalota, homlokzatán színes majolika díszlik népművészeti motívumokkal. A szecesszió nyomában járva szebbnél szebb épületekkel találkozhatunk megyeszerte. Kiskunfélegyházán Lechner Ödön Városháza ejti ámulatba az utazót, mely a századelő legnagyobb vitáját kiváltó építkezése volt. Kiskőrösön a ma hangversenyeknek is otthont adó zsinagóga viseli a szecesszió nyomait, Kiskunhalason a régi elemi iskola a budapesti Áldás utcai és Városmajor utcai iskolák vidéki párhuzama. Utóbbi már a Lechner utáni építészgeneráció, az ún. Fiatalok munkája, akiknek díszítő motívumait a magyar népi építészet ihlette. Másik szép példa a meglepő és kivételes kunszentmártoni zsinagóga, amely ötvözi Kós erdélyi formavilágát a magyaros szecesszióval.

Egyházi emlékek, érdekességek
Kalocsa történelmi hangulatú barokk belvárosa mellett páratlan egyháztörténeti látványosságokkal – Főszékesegyház, Érseki Palota, Érseki Kincstár – is csábít. Utóbbiban őrzik a középkorból Keresztelő Szent János faszobrát és a Szent- István hermát. Nicolas Schöffer képzőművész szülőháza is itt található, életművét bemutató gyűjteménnyel. Megejtő hangulatú a sokszínű népességű Baja, vásárváros jellegét épületei is tükrözik, reneszánsz Szentháromság terét a velencei Szent Márk térhez hasonlítják. Legismertebb egyházi műemléke a bajai szerbek adományából épült Szent Miklós Ortodox Szerb Templom, ikonosztáza 1792-ből való. Lenyűgöző a 12 településből álló Hajós-Bajai borvidék, a svábok építette egyforma stílusú és magasságú kanyargó pincesorral. Kiskunhalas országosan védett ipartörténeti műemléke az 1860-tól máig működő Sáfrik-féle szélmalom és a világhírű halasi csipkét bemutató Csipkeház. Jánoshalmán 1907 óta őrölnek kiváló minőségű lisztet Közép-Európa legszebb malmának eredeti berendezései. Kiskőrös, Kiskunfélegyháza Petőfi emlékekkel teli, utóbbiban pár lépésnyire Petőfi gyermekkori otthonától találjuk Móra Ferenc szülőházát. Szalkszentmárton Petőfi Emlékmúzeuma valaha a költő apjának mészárszéke volt.


Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop