Minőségi házépítés célratörő egyszerűséggel

Egy mások számára problémás telekkialakítás a szakavatott építész számára akár ígéretes lehetőséget is jelent. Különösen akkor, ha profi passzívház-tervező az illető, és a rendkívül keskeny földterület déli irányban húzódik, kivételesen jó benapozottságot biztosítva az épület számára.

minosegihazepitescelratoroegyszeruseggel 720

Amikor az ember csaknem felnőtt gyermekekkel jut arra az elhatározásra, hogy új házat épít, számításba kell vennie azt a lehetőséget, hogy a fiatalok hamarosan kirepülnek, szobáik akár évekig is üresen, kihasználatlanul állnak. Olyan épületet kell tehát kialakítani, amelynek a rezsiköltsége elsősorban nem azon múlik, hogy hányan lakják. E célra pedig tökéletes egy hővisszanyerő-szellőztető rendszerrel üzemeltetett, a nap energiáját maximálisan kihasználó passzívház. „Az ember befektet a jövőbe – gyermekei jövőjébe is. A passzívház megoldásoknak és a hővisszanyerős rendszernek köszönhetően az épület alacsony költségen üzemeltethető, és ugyanolyan komfortban élhetek, még akár nyugdíjas koromban is.” – ez az alapgondolat motiválta vendéglátónkat a ház tervezésénél. A gázenergiát is felhasználó épület a darmstadti kritériumnak (15 kw/m2) is megfelel, köszönhetően a kompakt tömegformálásnak és a kivételesen jó benapozottságnak: a déli oldal hatalmas, üvegezett nyílászáróin át érkező napfény komoly mértékben segíti a ház hőháztartását a fűtési szezon során, amely így akár több hét alatt sem hűl le néhány foknál nagyobb mértékben. A kertben elhelyezett talajkollektor-rendszerben keringő folyadék nyáron segíti az épület temperálását a födémszerkezet előhűtésével. Az egyik – passzívház szempontú – műszaki érdekesség, hogy a fűtött épületburoktól független garázs a pinceszintre került.

A beépíthetőség szempontjából hátrányos adottságokat (az utcai oldalon csupán 6 méter széles lehetett az épület) jól átgondolt alaprajzi kialakítással a ház előnyére fordították. A kelet-nyugati hossztengely mentén kaptak helyet az egyes épületrészek: a földszint egy mosdó és egy dolgozószoba kivételével jószerint egyetlen nagy, összefüggő tér, amely a nappali- étkező-konyhai funkciók mellett az előszobát is magában foglalja. Mind az építészeti tervezésnél, mint a belső tér berendezésénél fontos szempont volt a maradandó érték, minőség és értékállóság. A lakás belső berendezése is a tervező és a tulajdonosok közös munkáját dicsérik.

A fiatalok számára – a jövendő életkezdéséhez szükséges többletkomfort biztosítására – külön apartmanrészek születtek az emeleten, saját vizesblokkal, így a közel 200 négyzetméternyi, háromszintes otthon több generáció igényeit veszi figyelembe, előtérbe helyezve a családi egység és intimitás igényeit.

  

Ahhoz, hogy egy mai házat minőséginek tekinthessünk, az igényes külső, a lakók igényeihez igazodó funkcionális belső kialakítás mellett az épület műszaki megoldásainak magas színvonala is hozzátartozik. Psszívház esetén utóbbi biztosított.

minosegihazepitescelratoroegyszeruseggel portre

Hegedűs Attila
építész


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop