Ausztráliából hazatérve

Egy ausztráliai magyar bízta meg Horváth Barbara ingatlanfejlesztőt, hogy segítsen Budapest belvárosában olyan lakást találnia, ahol mind gyakoribb hazalátogatásai alkalmával kellemesen töltheti el idejét. Akkor még nem gondolta, hogy valóságos ékszerdoboz lesz a felújítás vége.

ausztraliabolhazaterve 720

A Petőfi Sándor és Párizsi utca sarkán már régóta piacon volt egy ingatlan, amikor Barbara és férje lecsapott rá, mivel a megrendelő legfőbb szempontja a belvárosi lakás volt. Valószínűleg sokan azért ódzkodtak a megvételétől, mert eredeti elosztásában esetlennek bizonyult: szűk, nappalinak nem igazán nevezhető helyiségen keresztül juthattunk el az utcai hálószobába, aminek a tágassága viszont felért egy nappaliéval. Barbara szakavatott szeme rögtön meglátta az ingatlanban a lehetőséget, és bele is vágtak a munkába. Mindössze egyetlen fal áthelyezésével élhető és tágas tereket tudtak kialakítani a 65 négyzetméteres lakásban. Az étkező-konyha és nappali együttese mellett még két különálló hálószobát is sikerült leválasztani. A szűk, folyosószerű nappali helyett egy tényleges előszoba funkcióját betöltő folyosó alakult ki, ahonnan a belső udvarra néző hálószoba is nyílik, míg a régi nagy utcai háló ad helyet a nappali-konyha étkező hármasának és a második hálószobának.

A megrendelő magasabb igényeknek megfelelő berendezésre vágyott, ami megkönnyítette mind a tervezést, mind a kivitelezést. Nem volt akadálya a fal áthelyezésének, amitől a lakás értéke rögtön megemelkedett, tágas, nagypolgári terek alakultak ki. Az átalakítás viszonylag gyorsan le is zajlott, alig 3 hónap alatt. Remek munkaszervezéssel mind térben, mind időben zökkenőmentes volt a kivitelezés, ami manapság kivételesnek számít a munkaerőhiány miatt. A berendezések és a színek kiválasztásánál fontos szempont volt olyan eszközök alkalmazása, amelyek tovább növelik a térérzetet. Ezért tökéletes a lakáson végigfutó bézs színhatás, amely nemcsak megnyugtató, meleg és otthonos, de egyúttal könnyed és légies is. A megrendelő magas elvárásának megfelelően modern, de strapabíró és időtálló dizájnú bútorokat válogatott össze Barbara, amelyek jól illenek a lakás eredeti világába, mégis rafináltan megtörik a korabeli idillt. Egy-két üvegasztal itt-ott, amelyek kifinomult vonalaikkal, ugyanakkor merész anyaghasználatukkal modernitást kölcsönöznek a térnek. A szép végeredmény láttán és hogy újra itthon lehet otthon, a megrendelő az eredetileg fél évesre tervezett itthonlét helyett a végleges hazaköltözést fontolgatja.

  

Törekszünk arra, hogy otthont teremtsünk, ne „csak” lakást újítsunk fel. Mindezt úgy, hogy megfeleljen a kor igényeinek, harmonizáljon környezetével, de megőrizze a múlt építészeti értékeit, a benne rejlő idő sava-borsát is.

ausztraliabolhazaterve portre

Horváth Barbara
Bertényi András

ingatlanfejlesztők


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop