BurkolatBűvölet

 

 

Úgy tűnik, a mediterrán életérzés reneszánsza több, mint divathullám. Nem véletlen, hogy sokunk nyári úti célja a Földközi-tenger partvidéke, s hazatérve próbáljuk saját kuckónkban konzerválni az ott szerzett benyomásokat. Hajdan beértük üvegbe zárt kavicsokkal, ma már a burkolóanyagok elképesztő választékának köszönhetően merészebb álmokat is dédelgethetünk. Nagyléptékű terveink során sor kerülhet a teljes fürdőszoba, de akár az egész lakás mediterrániasítására, ragyogó színek és rusztikus kőfelületek között. A stílus legmarkánsabb jegyeit viszonylag könnyű utánozni: enyhe lejtésű, cseréppel fedett tető, az utca felé lőrésablakok, meleg színek, egy kis kő.

 

Az igazi mediterrán életérzés megteremtéséhez azonban nem elegendő a stílusjegyek másolása. A nyitottság az épületek térszervezésében mutatkozik meg, s ebben nem utolsósorban a külső és belső terek összekapcsolásának, a köztük lévő átmenet megteremtésének jut főszerep. Magától értetődik, hogy mindez csak egyszintes épületben valósítható meg. Az egységes térélmény kialakításának feltétele a felületek összefüggő kezelése, az azonos stílusú burkolóanyagok használata kívül és belül, a természet színeinek használata, és a belső tér fokozatos megnyitása a természet felé az átmeneti, fedett-nyitott terek révén.

 

Vendéglátónk otthona pontosan közvetíti ezt a szemléletet. A telken álló épület eredetileg lapostetős, egyszintes családi házként funkcionált, de új tulajdonosa rögtön meglátta benne a lehetőséget egy saját ízlésének megfelelő mediterrán paradicsom kialakítására. A ház egy kis magaslaton áll. Az előző tulajdonos hagyatéka az alaprajz jó szervezettsége, a kert felé kialakított nagy nyílások, és az előttük húzódó alacsony csőregiszteres fűtés.

 

A magastető megtervezését szakember végezte, de a további részletek kialakítása már a tulajdonos ízlését dicséri. A fedés anyagának kiválasztása nem okozott gondot, hiszen a házigazda mediterrán tetőcserép-kereskedéssel is foglalkozik. A homlokzati nyílások befoglalóméretén nem változtatott, de a meglévő nyílásokat faoszlopokkal és szemöldökgerendákkal tovább osztotta, így az utca felé most keskenyebb, jobb arányú ablakok tekintenek. A kert felé viszont meghagyta a nagy, osztatlan üvegfelületeket, így a házba lépve rögtön feltárul a pompás táj látványa.

 

A helyiségek egymásutánja jól példázza a bevezetőben említett fokozatos átmenetet a különböző funkciójú terek között. A belépő-előtér csak jelképesen határolódik el a lakótértől, két függőleges faoszlop jelzi a határt a kívülről érkezők számára. Az előtérből kis iroda nyílik, a külvilággal történő kapcsolattartás színhelye. A nappali szintben elválik a konyha-étkező terétől – ez is „örökség” – a válaszfal elbontása után alacsony, modern vonalú szekrényke látja el köztük a térelválasztás, illetve a korlát funkcióját.

 

A lakótérből nyíló közlekedőn keresztül érhető el az intim szféra, két háló és egy szobányi méretű fürdőszoba. Mind a nappali, mind a kert felé néző hálószoba teljes homlokzata üveg, kijárattal az előttük húzódó teraszokra.

 

A nyitott kerti homlokzat mentén körbefutó közlekedő az átriumos római lakóházak téralakítását idézi. Ezt a hatást fokozza, hogy az épület valóban körülöleli a nem túl nagy, ám annál gazdagabban formált kertet. Teraszból többet is találunk: a háló előtt napos üldögélőhely, a konyha előtt egy szoba intimitásával berendezett, fedett grillező, a nappali előtt tornácra emlékeztető fedett tér, amely átmenetet képez a lejtős terepen kialakított további teraszok felé. Nincsenek nagy, impozáns belső terek, hiszen az épület befoglaló méretei adottak voltak. A helyiségek összenyitásával, az átlátás megteremtésével, az újra meg újra visszaköszönő burkolóanyagokkal, és nem utolsósorban a kert mindenhonnan élvezhető látványával mégis sikerült a tágasság érzetét megteremteni, az intimitás mégis megmaradt.

 

Az épület legfőbb erénye éppen a nyitottsággal ötvözött meghittség. Példamutató az enteriőr egységes kezelése, akár a színeket, akár a burkolóanyagokat vagy felületeket tekintjük. Ehhez nem elegendő katalógusok böngészése, tapasztalat, vagy jó ízlés. Benne kell élni az építkezésben, engedni az alakuló belső tér sugallta benyomásoknak, elképzelni a majdani életet, és rögtönözni, ha a helyzet úgy kívánja. Az alapelgondolás jegyében azonban mediterrán teret kellett álmodni. A rusztikus kőfelületet élethűen utánzó műkőbukolat több helyen is visszatér, láthatóan megigézte házigazdánkat. Emellett a bontott tégla is szóhoz jut, és egy valóban egyedi megoldás: faváz közé épített sóskúti mészkőburkolat a fürdőszobában. A sík födémre alulról fagerendákat rögzítettek a lakás egészében, ezek maradékát használták fel a fürdőben. Ide kerültek a mészkőlapok, impregnálva, fehércementtel kifugázva. A fürdő két falán meglepő módon a követ elhagyva kerámiaburkolatra váltottak.

 

A dekoratív falburkolatok mellett jól érvényesül a mennyezet strukturált vakolata, és az itt-ott megjelenő színes festés a falakon. A napos hálószoba barackszínű, míg az árnyékosabb zöld színt kapott. Ez utóbbi jó példa rá, hogy nem kell félni a szokatlan anyagpárosításoktól, a kőburkolat és a festhető, textilt idéző textiltapéta jól megférnek egymással. A figyelemből a részletekre is futotta: a fagerendák alsó síkját kis kerek fémplasztikák díszítik. Igaz, az aprólékos gondosságra már az előző tulajdonos példát mutatott, olyan finomságok köszönhetők neki, mint a derékszögben beforduló közlekedő éles falsarkának legömbölyítése. Mennyivel „gömbölyűbb” megoldás ez, mint a megszokott élvédő alkalmazása! Mindehhez társul a faanyag meleg színe és az ablakokon bekandikáló sok zöld – vörösek, drappok barnák és zöldek, a természet teljes palettája.

 

Megrögzött szokásom, hogy amint belépek egy idegen lakásba, azonnal elkezdem magamban átalakítani, saját képemre formálni. Keresem a hibákat, mit alakítanék máshogy, hogy lenne az adott tér számomra ideális. Ebben az otthonban váratlan meglepetés ért: jártomban-keltemben úgy éreztem, a házat akár azonnal birtokba tudnám venni, be tudnám lakni. Jó szívvel ajánlom mindenkinek, mert jó hírem van, az épület eladó.

 

Akik a nívót garantálták:
Külső-belső nyílászárók:
FATTER TAMÁS
2144 Kerepes, Rozmaring u. 20/A
Tel: 20/324 8144
E-mail: fatter@fibermail.hu

Medence, gépészettel:
SZILAS USZODATECHNIKAI BT.
Dány-Szentkirály, Szent István u.
Tel/ fax: 28/464 134, 20/972 0626,
20/444 7317
E-mail: szilasi@nagytv.hu
Web: www.szilasuszodatechnika.hu

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop