BurkolatBűvölet

BurkolatBűvölet

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

 

 

Úgy tűnik, a mediterrán életérzés reneszánsza több, mint divathullám. Nem véletlen, hogy sokunk nyári úti célja a Földközi-tenger partvidéke, s hazatérve próbáljuk saját kuckónkban konzerválni az ott szerzett benyomásokat. Hajdan beértük üvegbe zárt kavicsokkal, ma már a burkolóanyagok elképesztő választékának köszönhetően merészebb álmokat is dédelgethetünk. Nagyléptékű terveink során sor kerülhet a teljes fürdőszoba, de akár az egész lakás mediterrániasítására, ragyogó színek és rusztikus kőfelületek között. A stílus legmarkánsabb jegyeit viszonylag könnyű utánozni: enyhe lejtésű, cseréppel fedett tető, az utca felé lőrésablakok, meleg színek, egy kis kő.

 

Az igazi mediterrán életérzés megteremtéséhez azonban nem elegendő a stílusjegyek másolása. A nyitottság az épületek térszervezésében mutatkozik meg, s ebben nem utolsósorban a külső és belső terek összekapcsolásának, a köztük lévő átmenet megteremtésének jut főszerep. Magától értetődik, hogy mindez csak egyszintes épületben valósítható meg. Az egységes térélmény kialakításának feltétele a felületek összefüggő kezelése, az azonos stílusú burkolóanyagok használata kívül és belül, a természet színeinek használata, és a belső tér fokozatos megnyitása a természet felé az átmeneti, fedett-nyitott terek révén.

 

Vendéglátónk otthona pontosan közvetíti ezt a szemléletet. A telken álló épület eredetileg lapostetős, egyszintes családi házként funkcionált, de új tulajdonosa rögtön meglátta benne a lehetőséget egy saját ízlésének megfelelő mediterrán paradicsom kialakítására. A ház egy kis magaslaton áll. Az előző tulajdonos hagyatéka az alaprajz jó szervezettsége, a kert felé kialakított nagy nyílások, és az előttük húzódó alacsony csőregiszteres fűtés.

 

A magastető megtervezését szakember végezte, de a további részletek kialakítása már a tulajdonos ízlését dicséri. A fedés anyagának kiválasztása nem okozott gondot, hiszen a házigazda mediterrán tetőcserép-kereskedéssel is foglalkozik. A homlokzati nyílások befoglalóméretén nem változtatott, de a meglévő nyílásokat faoszlopokkal és szemöldökgerendákkal tovább osztotta, így az utca felé most keskenyebb, jobb arányú ablakok tekintenek. A kert felé viszont meghagyta a nagy, osztatlan üvegfelületeket, így a házba lépve rögtön feltárul a pompás táj látványa.

 

A helyiségek egymásutánja jól példázza a bevezetőben említett fokozatos átmenetet a különböző funkciójú terek között. A belépő-előtér csak jelképesen határolódik el a lakótértől, két függőleges faoszlop jelzi a határt a kívülről érkezők számára. Az előtérből kis iroda nyílik, a külvilággal történő kapcsolattartás színhelye. A nappali szintben elválik a konyha-étkező terétől - ez is „örökség” - a válaszfal elbontása után alacsony, modern vonalú szekrényke látja el köztük a térelválasztás, illetve a korlát funkcióját.

 

A lakótérből nyíló közlekedőn keresztül érhető el az intim szféra, két háló és egy szobányi méretű fürdőszoba. Mind a nappali, mind a kert felé néző hálószoba teljes homlokzata üveg, kijárattal az előttük húzódó teraszokra.

 

A nyitott kerti homlokzat mentén körbefutó közlekedő az átriumos római lakóházak téralakítását idézi. Ezt a hatást fokozza, hogy az épület valóban körülöleli a nem túl nagy, ám annál gazdagabban formált kertet. Teraszból többet is találunk: a háló előtt napos üldögélőhely, a konyha előtt egy szoba intimitásával berendezett, fedett grillező, a nappali előtt tornácra emlékeztető fedett tér, amely átmenetet képez a lejtős terepen kialakított további teraszok felé. Nincsenek nagy, impozáns belső terek, hiszen az épület befoglaló méretei adottak voltak. A helyiségek összenyitásával, az átlátás megteremtésével, az újra meg újra visszaköszönő burkolóanyagokkal, és nem utolsósorban a kert mindenhonnan élvezhető látványával mégis sikerült a tágasság érzetét megteremteni, az intimitás mégis megmaradt.

 

Az épület legfőbb erénye éppen a nyitottsággal ötvözött meghittség. Példamutató az enteriőr egységes kezelése, akár a színeket, akár a burkolóanyagokat vagy felületeket tekintjük. Ehhez nem elegendő katalógusok böngészése, tapasztalat, vagy jó ízlés. Benne kell élni az építkezésben, engedni az alakuló belső tér sugallta benyomásoknak, elképzelni a majdani életet, és rögtönözni, ha a helyzet úgy kívánja. Az alapelgondolás jegyében azonban mediterrán teret kellett álmodni. A rusztikus kőfelületet élethűen utánzó műkőbukolat több helyen is visszatér, láthatóan megigézte házigazdánkat. Emellett a bontott tégla is szóhoz jut, és egy valóban egyedi megoldás: faváz közé épített sóskúti mészkőburkolat a fürdőszobában. A sík födémre alulról fagerendákat rögzítettek a lakás egészében, ezek maradékát használták fel a fürdőben. Ide kerültek a mészkőlapok, impregnálva, fehércementtel kifugázva. A fürdő két falán meglepő módon a követ elhagyva kerámiaburkolatra váltottak.

 

A dekoratív falburkolatok mellett jól érvényesül a mennyezet strukturált vakolata, és az itt-ott megjelenő színes festés a falakon. A napos hálószoba barackszínű, míg az árnyékosabb zöld színt kapott. Ez utóbbi jó példa rá, hogy nem kell félni a szokatlan anyagpárosításoktól, a kőburkolat és a festhető, textilt idéző textiltapéta jól megférnek egymással. A figyelemből a részletekre is futotta: a fagerendák alsó síkját kis kerek fémplasztikák díszítik. Igaz, az aprólékos gondosságra már az előző tulajdonos példát mutatott, olyan finomságok köszönhetők neki, mint a derékszögben beforduló közlekedő éles falsarkának legömbölyítése. Mennyivel „gömbölyűbb” megoldás ez, mint a megszokott élvédő alkalmazása! Mindehhez társul a faanyag meleg színe és az ablakokon bekandikáló sok zöld - vörösek, drappok barnák és zöldek, a természet teljes palettája.

 

Megrögzött szokásom, hogy amint belépek egy idegen lakásba, azonnal elkezdem magamban átalakítani, saját képemre formálni. Keresem a hibákat, mit alakítanék máshogy, hogy lenne az adott tér számomra ideális. Ebben az otthonban váratlan meglepetés ért: jártomban-keltemben úgy éreztem, a házat akár azonnal birtokba tudnám venni, be tudnám lakni. Jó szívvel ajánlom mindenkinek, mert jó hírem van, az épület eladó.

 


Akik a nívót garantálták:
Külső-belső nyílászárók:
FATTER TAMÁS
2144 Kerepes, Rozmaring u. 20/A
Tel: 20/324 8144
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Medence, gépészettel:
SZILAS USZODATECHNIKAI BT.
Dány-Szentkirály, Szent István u.
Tel/ fax: 28/464 134, 20/972 0626,
20/444 7317
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web: www.szilasuszodatechnika.hu

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.