Téglaívek között

Téglaívek között

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Mediterrán ház bontott téglával, meleg színekkel, természetes anyagokkal és teli élettel. A déli domboldalon fekvő ikerház a hagyományossal ellentétben nem egymás mellé, hanem egymás mögé rendelte a szomszédokat, így bár közel vannak egymáshoz, szinte sosem találkoznak, mert otthonaik két különböző utcából, egymásnak háttal nyílnak. Ez is lehet a jószomszédi viszony egyik titka.

 

 

A lejtős telket feltöltötték, aljában fedett kocsibeállókat, tárolót, tetején sziklakertet, kis tavakat, grillteraszt és egy különleges, hajót mintázó fajátszóteret építettek. A kő, fa és tégla összhangjával játszó épület észrevétlenül simul bele a tájba, szögletes vázát íves ablakok és boltozatosan feltett díszítések oldják. A homlokzat a mesebeli mézeskalács házikóra emlékeztet. Ahogy Jancsi és Juliska otthonában egymásra rakódtak a sütemények, úgy sorakoznak itt egymás mellett a szebbnél szebb árnyalatokban úszó bontott téglák. A tervező-házigazda különböző bontási területekről vásárolta össze ezeket, a címeres példányok elsősorban a homlokfrontba épültek be, de több helyiségben megjelennek a lakáson belül is.

 

A belső tér színeit részben a festők, részben a tapétagyártók, de mindennek cenzoraként a háziasszony alakította ki. Az ifjú hölgynek ugyanis, bár nagy műgonddal válogatta ki a színeket, a falra kenve mégsem nyerte el mind a tetszését, így saját kezűleg korrigálta az árnyalatokat. A pasztell almazöld, egyhangú előszobából is azért lett élénkebb hatású - zöldfolyosó", mert a sok sötét diófaburkolat és ajtófront között frissítő felületekre vágyott. A földszinten padlófűtés van a kúszó-mászó gyerkőcök miatt, az meglepő módon még a lamináltpadló alatt is kiválóan szolgál.

 

A speciális burkolat szintén diószínt öltött, mint ahogy a ház legtöbb fafelülete. Mindez a háziasszony dédnagynénjétől örökölt komódnak és a hozzá tartozó tükörnek köszönhető, ezek voltak ugyanis a háztartás első igényes darabjai, így hozzájuk igazodott minden más. A csempefelületek a padlón és a falakon is rusztikus hatásúak, domború díszekkel, halványzöldes bordűrökkel és vajszínű alaphangulattal. A téglaívek és mészkőfelületek legtöbbje a nappaliban, illetve a társasági tér és az étkező határán találhatók, hol kandallóburkoló, hol térelválasztó, hol pusztán esztétikai szerepet betöltve.

 

A nappali klasszikus stílusú, művelúr ülőgarnitúrája a két- és négyéves - rombológép" mellett merész vállalkozásnak tűnhet, pedig vizes szivaccsal minden piszok könnyedén kivehető belőle. A vörös-arany párnák, terítők és függönyök oldják az elegáns hatást, és otthonossá teszik a teret. A kandalló nem álmegoldás, a modern szokásokkal ellentétben valóban működik. Építészeti tükörképe a helyiség másik oldalán a nappali és az étkező határán álló terméskőfal, illetve a polcrendszer, amelyben növények és dísztárgyak akadályozzák az átlátást, mégis összekapcsolják a két helyiséget.

 

A konyha, a fürdő- és az előszoba finoman megmunkált bútorait egy remek asztalos készítette: munkája olyan kiváló referenciának bizonyult, hogy azóta a legtöbb környékbeli házat az ő bútoraival rendezték be. Az U-alakú konyha sarkában apró spájz nyeli el a felhalmozott hozzávalókat, az ablakból a kerti tóra és a játszótérre látni, így aztán a mama rajta tartja szemét a kint randalírozó - törpökön?. Az étkezőgarnitúra Hollandiából érkezett, az elegáns faragott székek maguktól értetődően olvadnak be a termésköves háttérbe. A főző-étkezőhelyiség meghatározó színpárja a zöld és a sárga, ami elsősorban a kiegészítőkön jelenik meg. A földszint még két helyiséget, egy parányi dolgozószobát és a lépcsőfeljáró alá beépített mosóhelyiséget bújtatja. Ez utóbbiban talált helyet a mosógép, a vasalódeszka és egy vendégvécé.
Az emeleti feljáró szokatlan megoldással: kovácsoltvas gyerekkapuval indul és végződik, a zöldesre antikolt kecses vaskorlát védi a kicsiket az óvatlan balesetektől. A lépcsőház valódi mediterrán színeket tartogat, narancs-tégla együttese tapéta-bordűrrel és gipsz dekorcsíkkal határolódik el. Az emeleten ügyesen berendezett fürdő, háló, két egybenyitott szobából kialakított gyerekbirodalom és a szülői háló, illetve az abból nyíló erkély osztozik. A fürdő valóságos műremek, zöldes díszítőmotívumai frissességet csempésznek a helyiségbe, a világos alapszín pedig tisztaságot sugall.
A hidromasszázs sarokkád köré a lakberendező ötlete alapján kerültek a keskeny, lépcsőzetes falfülkék, a szabadon maradó sarokba pedig a beépített zuhanyzó.
A cirkóberendezést perforált előlapú szekrénybe rejtették, az épített mosdó ajtaja pedig ugyanebből a rácsos falemezből készült.
A gyerekszoba igazi mesevár. A fiúk felségterülete zöldbe és kékbe öltözött. Eredetileg külön szobát terveztek nekik a szülők, de amíg kicsik és szívesen töltik közösen minden percüket, addig egy térben játszanak és alszanak. Falaikat a lakberendező türelemjátéka, a Micimackó és a 100 holdas pagony részletei díszítik. Az ügyes kezű hölgy a lámpákat is befestette, még a szemnek kellemetlen kéményoszlopot is látványos fatörzzsé varázsolta. A dühöngő alapja zöld laminált padló, ez és a bárányos tapéta igazán meleggé és barátságossá teszik a játszóteret.
A hálószoba a legegyszerűbb lakóterület
a házban: mindössze egy futonágy és egy könyvespolc, illetve két keleti hatású lámpa alkotja a berendezését. Meleg színe ma már nem tetszik a lakóknak, s ha maradnának, ezt mindenképpen átfestenék. Ám erre már nem kerülhet sor, hiszen mire e sorok megjelennek, a család már az ország egy távoli kisvárosában költözik új otthonba, mert a családfőt odaköti majd a munka. Ahhoz pedig, hogy szintén hangu-latos új lakásuk valóban otthon lehessen, elengedhetetlen, hogy együtt legyen a család.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.