Tetők javítása és felújítása

Ha elhanyagoljuk házunk tetőzetének rendszeres ellenőrzését, vagy a keletkezett apróbb hibák fölött szemet hunyunk, csak idő kérdése, és a tetőburkolat hézagain becsurog a csapadék, beázik a födém. Különösen az egyre gyakoribb özönvízszerű esők és hirtelen feltámadó heves szélrohamok okozhatnak sérüléseket a tetőfedéseken. Egy-egy ilyen vihar után különösen a régi tetőhéjalásokat ajánlatos átvizsgálni, hogy még könnyen javíthassunk.

tetokjavitasaesfelujitasa 720

Egy tető évtizedekig szolgálja a ház védelmét, szerencsés esetben hibátlanul. Cserepes fedéseknél könnyűszerrel magunk is kicserélhetünk egy-egy törött, repedt vagy félrecsúszott darabot, csak kihúzzuk a helyéről, és a fölötte levő sort kissé megemelve a helyére toljuk, ügyelve az átfedésre. Öreg palatetőnél mindez már nem ilyen egyszerű, mert az azbeszt nemcsak a környezetre, egészségre veszélyes, de a törmelék veszélyes hulladék, elszállíttatása és ártalmatlanítása drága mulatság, elmulasztása pedig tetemes bírsággal jár.

 
Cseréptetők javítása, cseréje
Ha régi tetőnkön már nagyobb részen vannak törött cserepek, bízzuk a javítást tetőfedőre, aki a tetőszéket is megvizsgálja, mert a minőségi javítás alapfeltétele, hogy a tetőlécek is épek legyenek. Ha pedig a javításhoz nagyobb mennyiségű cserép szükséges, és ehhez a tárolt cserép mennyisége már nem elégséges, a megfelelő típusú és gyártmányú cserepek beszerezhetők az építőanyag-telepek valamelyikén. A sérült tetőhéj „kifoltozásával” megelőzhetők a nagyobb beázások, és a csereszabatos cserepek ezt gond nélkül lehetővé is teszik. Sőt, a fedés nagyobb felületen történő újra cserepezése sem ritka, ha a régebbiek állagukat tekintve még megfelelőek. 

Amennyiben elöregedtek, meghajlottak, korhadtak, szúvasak a lécek, gerendák, az első és legfontosabb dolog a megfelelő szakember választása. Tudnunk kell, hogy a tetőfedő nem ács, az ács pedig nem tetőfedő. Ne bízzuk barkácsoló ismerősre, barátra ezt a kritikus munkát, keressünk egy megfelelően képzett mesterembert, aki rendelkezik referenciákkal, és teljes korű garanciát ad.
Egy tető több évtizedre szolgál, újracserepezés esetén a számtalan tetőfedőanyag közül körültekintően válasszunk: vessünk össze minden fontos szempontot, és ne csak a szín, forma és ár alapján döntsünk. Számtalan féle anyag közül választhatunk, némelyre már életre szóló garanciát is kaphatunk.

Veszélyes aszbesztes palatetők
Magyarországon 100-250 millió négyzetméternyi régi palatető található, amelyek az idők folyamán elöregedtek, megtelepedett rajtuk a moha, állaguk, vízszigetelő képességük jelentős mértékben romlott, igen súlyos anyagi károkat, a kiszabaduló azbesztszálak miatt pedig egészségügyi kockázatot okozva. Mind a lakók, mind a környezet számára a legmegnyugtatóbb megoldás a körültekintő bontás után a veszélyes hulladéknak számító törmelék szakszerű ártalmatlanítása lenne, amelyre kedvezményes akciókat is indított néhány tetőanyaggyártó (Palacsere Program, Zöld projekt). Helyére kerülhetne akár természetes alapanyagú pala, a tetőidomhoz műszakilag megfelelő cserép vagy bitumenes zsindely stb., de különösen az elmúlt évtizedben költséghatékonysága, gyorsasága miatt teret hódított a bontás nélküli palatetőjavítás, elkerülve a veszélyes hulladékként való elszállíttatás, megsemmisítés 400–600 000 forintos költségét.

Bontás nélküli palafelújítás

1. Bitumenes zsindelyes bevonás
Egyszerű, gyors és minimum tizenöt évet garantálnak a modifikált bitumen zsindelyes bevonásnak, miután a pala felületét magas nyomású mosóberendezéssel megtisztítják, majd gázlánggal ráolvasztják a lemezeket. Sok kivitelező elköveti a hibát, hogy a mohát, algát, madárürüléket stb. mechanikusan (kaparással) próbálja eltávolítani, ami később elváláshoz vezethet. A bitumenes zsindelyfedés nem terheli túl a régi tetőt, egy családi ház teljes tetőzete néhány nap alatt felújítható, négyzetméterára függ a választott bitumenlemez gyártmányától és a tető típusától.

2. Palafestés
Alapos tisztítás után jó szolgálatot tehetnek a különböző gyártóktól más-más márkaneveken forgalomba kerülő akril és szilikon alapú, gumiszerű, repedéseket eltömítő és áthidaló, vízlepergető, UV-, hő-, eső- és fagyálló bevonatokat képező speciális palafestékek, impregnálószerek is, amelyeket ecseteléssel több rétegben visznek fel a tiszta felületre. A kis költséggel, gyorsan és „tiszta” munkával felújított, színes tetőből többé nem porzik ki a káros azbeszt, élettartama évtizedekre meghosszabbodik.

3. Felülfedés acél cserepeslemezzel
A leghosszabb távú megoldás a cserép utánzatú, színes, könnyű, többrétegű bevonattal ellátott acél cserepes lemezzel történő felülfedés. A légmentesen kialakított burkolaton a pára átdiffundál, de az azbesztszálak nem jutnak át. Előnye, hogy minimális mennyiségű veszélyes hulladék keletkezik, a két héjazat között keletkező légréteg jelentősen csökkenti a padlástér felmelegedését, és a páratechnikailag átgondolt, jól szellőző új tetőhéjalás a tetőtér beépítését is lehetővé teszi. A ráépítés után a megerősített tető teljes értékű tetőként működhet akár még ötven évig is.

Mindenekfelett a szigetelés
Legyen szó új tetőről vagy régiről, az egyre forróbb nyarak és az energiatakarékossági szempontok miatt mind nagyobb figyelem irányul a helyes és megfelelően hatékony hőszigetelésre. Korábban általában csak a szarufák közé került hőszigetelés, ami hőhidat – hő veszteséget, penészesedést és további épületkárokat is – okozott, és hiányzott vagy rossz volt a párazárás is. Mára már nyilvánvaló, hogy a kívánt eredmény csak precízen megtervezett és kivitelezett hőszigeteléssel érhető el. Ha nem kívánjuk a tetőteret kihasználni, elegendő a födém hőszigetelése, de ha belakjuk a padlásteret, a tető síkjával párhuzamos szigetelés akkor a leghatékonyabb, ha a szarufákat is beborítjuk, toldás esetén a szigetelőanyagok hézagmentesek, a páratechnikai méretezésnek megfelelő a fóliázás, a tető átszellőztetése megoldott, és a tűzvédelmi szempontok is érvényesülnek. Nem mellékes az sem, hogy a hőszigetelő anyag mennyi térfogatot vesz el a hasznos térből. Egyre népszerűbbek a befújásos anyagok, választhatunk cellulóz, üveggyapot, műanyaghab, habosított polisztirolgyöngy közül, amelyekkel biztonságosan elkerülhetok a hőhidak, mert egyenlően és hézagmentesen befújhatók a legszűkebb sarkokba is.

tetokjavitasaesfelujitasa 1
7 tanács a padlástér utólagos beépítéséhez

 

  1. Meglévő tetőtér beépítése előtt feltétlenül kérjük ki építész, statikus, faanyagvédelmi szakértő véleményét.
  2. Fontos kérdés, hogy padlásterünk szilárd födémre épült-e vagy sem. Ha a szennyvizet el tudjuk vezetni, nem jelent gondot vizes helyiség kialakítása, de ha a tetőtér fafödémre kerül, ne helyezzünk itt el vizes helyiségcsoportot.
  3. Amennyiben nem elegendő a rendelkezésünkre álló padlás területe, illetve rossz állapotú a fafödém, esetleg a lépcső kialakítása nehézséget okoz, nem kerülhetjük el a tető elbontását és új építését. Célszerű térdfalas megoldást alkalmazni, mivel így nagyobb hasznos alapterülettel számolhatunk.
  4. Lehetőleg őrizzük meg a fafödémet, használjuk vendégfödémként, zsaluzatként, mert elbontása sok problémát okoz: a megmaradó lakószinten jelentősen károsodhatnak a burkolatok, sérülhetnek a válaszfalak, a födémben lévő elektromos vezetékek.
  5. Az új vasbeton és a régi fagerendás födém közötti részt ki kell szellőztetni a fa későbbi károsodásának megelőzése érdekében. E munkákat csak faanyagvédelmi szakértői vélemény ismeretében lehet elvégezni.
  6. A tetőablak hőszigetelő képessége is fontos szempont, a piacon már akár passzív házakhoz alkalmas üvegezésű tetőtéri ablakot is vásárolhatunk.
  7. Megmaradó tetőszerkezetnél nehezebb a megfelelően szigetelő, átszellőztetett, korszerű rétegfelépítésű szigetelés kialakítása, de a helyesen megválasztott technológiával precízen végrehajtott kivitelezés mellett elkerülhetok a hőhídak, a nedvesedés és a tömítetlenség, és szélsőségesen meleg napokon is lakható marad a tetőtér.

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop