Vinyl vagy műgyanta, a dizájn jegyében

Legyen szó klasszikusan elegans családi fészekről vagy high tech legénylakásról, a tervezők, gyártók újabbnál újabb izgalmas burkoló felületekkel jelentkeznek, amelyekkel bontás nélkül varázsolhatjuk át otthonunkat. Megjelentek a kavicsra, fémlemezre, márványra megtévesztésig hasonlító vinylek, de a letisztult enteriőrökben teret nyernek a fuga nélküli öntött műgyanta padlók. No és itt a legújabb, a 3D padlóőrület!

vinylvagymugyanta 720

Az új generációs vinyl már a hazai otthonokban is egyre népszerűbb, hiszen megtévesztésig hasonlít a kőpadlók mintázatához, a fapadlók erezetéhez, remek alternatívája a laminált vagy fa padlónak és a hidegburkolatoknak is. Nem mondható el ugyanez a külföldön rohamosan terjedő műgyanta burkolatra, amelynek felhordása nem túl bonyolult (persze szakértelmet igényel), emellett rendkívül tartós, praktikus, karbantartása igen egyszerű, no és nagyon trendi.

Vinyl – komfortos, esztétikus
Korunk vívmánya, a vinyl a régi PVC burkolat továbbfejlesztett változata, megtévesztésig hasonlít a laminált padlóra és a hidegburkolatra, ám sokkal jobb tulajdonságokkal rendelkezik. Rendkívül strapabíró, kopásálló, esztétikus, nagy előnye, hogy melegebb hatást kölcsönöz a lábnak, mint a laminált padló, ezért komfortosabb. Ugyancsak pozitív tulajdonsága az alacsony beépítési magasság, ami a ragasztott vinyl padlónál 2-2,5 mm, klikkesnél 5 mm teljes vastagságot jelent. Sikerének titka sokoldalúságában, változatos megjelenési formájában, alkalmazhatóságában rejlik. Kapható tekercses kivitelben, klikk rendszerű és öntapadós lapok formájában. A tekercses változat lágyabb, a lemezes keményebb. Felületének rendkívüli ellenálló képességét a magas PVC tartalom, a kevesebb adalékanyag, valamint a gyári felületképzés, PU kopásálló réteg felvitele adja. A fa utánzatú típusok anyaga tapintásra is a fa érzetét keltik, ezért felhasználási körük nem szorítkozik kizárólag a padlóburkolat építésére, készíthető belőlük falburkolat, előszoba fogasfal, bútorborítás stb.
A vinyl padló felszíne lehet sima vagy dombornyomású, tovább növelve a változatok számát. Rugalmas, matt felületén kényelmes, biztonságos a járás, ami főleg a kisgyermekes családok konyhájában létfontosságú, emellett könnyen takarítható. Mivel az anyag vízálló, nyugodtan használhatjuk vizes helyiségek, konyhák, fürdőszobák, mosókonyhák burkolására is. Előnye a parkettával szemben, hogy nem recseg, ropog, mégis gyönyörködhetünk a természetesnek tűnő felületben, ugyanakkor a hidegburkolatokhoz képest kiváló a lépéshang-csillapítása.
Attól függően, hogy milyen helyiségben szeretnénk használni vinyl burkolatot (konyha, nappali, fürdőszoba, lakószobák, közlekedők, lépcsők, előterek), érdemes figyelnünk a burkolat kopásállóságára. Vannak 2,5 mm vastag, prémium minőségű termékek, amelyek 33-as kopásállóságukkal szinte bárhol megállják helyüket. A vinyl nagy előnye, hogy nemcsak egyben fektethető (nagy terület résmentes fedésére), de kikockázva, padlócsempeszerűen is, tovább gazdagítva ezzel a variációs lehetőségeket. Bár ez a módszer idő és munkaigényesebb, előnye, hogy később az esetleg sérült lapok egyenként is felszedhetők és pótolhatók, tehát nem kell a teljes burkolatot kicserélni. Lerakás után a viny lap azonnal járható, terhelhető.

Ha valaki megunta a régi burkolatot, vagy mert megkopott, esetleg csúszóssá vált, vagy a hidegérzet miatt melegebb burkolatra vágyik, számára a vinyl praktikus megoldást jelent. Nem kell a régit felbontani, az új burkolat a technológiai előírás betartásával erre felrakható. Ha rendelkezésre áll a sima, tiszta, száraz, por- és zsírmentes felület, a padlóburkolás minden különösebb szakmai előképzés nélkül megkezdhető. Csupán annyi a teendő, hogy bejelöljük az első két-három lap helyét, a többi szinte megy magától, mert a kezdő bázis szinte vezeti a burkolás menetét. A munkát a helyiség közepéről ajánlatos indítani egy merőleges bázispont kijelölésével.

vinylvagymugyanta 1
Öntött műgyanta padlók
A műgyanta is rendkívül sokoldalú bevonó anyag, nemcsak padlókra, de falak vagy megunt konyhaszekrényfrontok, -pultok bevonataként is kiválóan használható, még fürdőszobai csempe helyett is jól alkalmazható. Üvegen és zománcon kívül minden ismert, a háztartásban használt felületre jól tapad. Régi repedezett, porózus vagy friss betonra, csempére, kerámia lapra, gránitra, aszfaltra, fémre, megkopott, kitöredezett, fellazult műgyantára is felvihető. Elavult, kopott bútorokat is felfrissíthetünk egy különleges színösszetételű bevonattal. Mivel maximum 4 mm vastagságban borítja a felületet, a burkolat felújítása anélkül megoldható, hogy problémát okozna például az ajtók nyitásában.
Térhálósodással köt, vagyis nem az oldószer elpárolgása következtében szárad, illetve szilárdul meg, mint a festékek, hanem a komponensei lépnek egymással kémiai reakcióba, s így következik be a kikeményedés, amely folyamat 3-7 nap alatt tökéletesen végbemegy, de vannak gyártmányok, amelyek akár egy napon belül járható felületet képeznek. A kikeményedett műgyantaburkolat fényes, sima felületű. Ha csúszásmentes, matt felületre van szükség, azt az anyag megkötése előtt kvarchomok rászórásával alakítják ki. Tévedés azt hinni, hogy a műgyanta csak garázsokba, raktárakba, üzemekbe való egyfajta szükségmegoldás. Különleges keverésekkel, csillám, f litter hozzáadásával, trükkös felületkezelésekkel – például levegőfúvással – mutatós dizájn padlók is készülnek belőle elegáns éttermek, bemutatótermek, kávézók, parfümériák modern padlóbevonataiként, no és mind gyakoribb magánlakásokban is. Az így nyert hézag- és fugamentes, vízálló padlófelület mosható, fertőtlenítőszereknek ellenálló, teljesen por- és baktériummentessé tehető. A felület ellenáll a gyenge savakkal, zsírokkal, olajokkal szemben is, bírja a takarítógépek okozta mechanikai igénybevételt, és tisztítható nagy nyomású mosóberendezésekkel.
Az öntött padlók készülhetnek epoxi, valamint poliuretán alapanyagból. Az epoxi oldószermentes, szerves oldószertartalmú, és vizes diszperziós formában létezik. Az epoxi alapú műgyanta univerzális, sokoldalúan felhasználható típus, amely a felhordott vastagságtól, felhordási- és az esetleges töltési módtól függően igen változatos mind megjelenésében, mind tulajdonságaiban. Felvihető beton, kő és műkő, csempe és járólap, valamint fém felületre is. Az epoxi burkolatok előnye a nagyszerű terülőképesség, az egyenletes, sima felület, remek kopásállóság, stabilitás, könnyű tisztíthatóság és gazdag színválaszték.

A poliuretán műgyanta burkolat elsősorban cementkötésű felületekre ideális, a nagy rezgésnek vagy hőingadozásnak kitett helyeken. Kopásálló bevonatot alkot, ami rugalmasan igazodik az alap mozgásához, az aszfalt alakváltozásaihoz. Előnye, hogy betonra és aszfaltra, beltérre és kültérre egyaránt alkalmas.

 

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop