Okosház, biztonságos otthon

Ki ne szeretné kényelmesebbé, egyszerűbbé, költséghatékonyabbá tenni a háztartását? Modern, izgalmas megoldások, egyre könnyebben kivitelezhető funkciók könnyíthetik meg a mindennapjainkat, mivel manapság már nemcsak telefonunk, tévénk, de az otthonunk is lehet intelligens.

okoshazbiztott 720

Szinte mindenki gondolt már arra, milyen jó is lenne, hogy hazaérve meleg lakás és villanyfény vár ránk, a redőnyök sötétedéskor lecsukódnak, a kertkapu akkor nyílik, ha már látható a rendszámunk, reggel bekapcsol a kávéfőző … Nos, az intelligens távfelügyeleti rendszer jóvoltából szinte már minden irányítható.

A mérnökök, fejlesztők hosszú ideje azon dolgoznak, hogy élhetőbb környezetben éljük mindennapjainkat, ami segíti a lehető legkevesebb károsanyag-kibocsátást és energiafelhasználást. Más szóval az ökológiai lábnyomunk minimálisra csökkentése a cél, megfelelő kényelem és biztonság mellett. Pontosan ez vezérelte az épületeinkben lévő különböző berendezések automatizált működésének összehangolására irányuló fejlesztéseket is. Hosszú évek munkája során születtek olyan megoldások, amelyek külső emberi beavatkozás nélkül hajtják végre feladatukat.
Ilyen egyszerű megoldás a mozgásérzékelővel ellátott ajtónyitó vagy világításkapcsoló. Ezeken kívül természetesen még számos más megoldás is létezik, például fűtés- vagy klímavezérlés, árnyékolók, garázskapuk vezérlése stb. Bár a különböző eszközök önmagukban megfelelően működtek, hiányzott közöttük a kapcsolat, amely öszszehangoltan, egy rendszerbe foglalta volna őket, ahol egy eszköz működésbe hozása elindít egy láncolatot, amelyet egy központi egység felügyel. A fejlesztők munkájának eredményeként ez mára már valóság, ez az „okosotthon”.

Rendszerbe integrálva
Az „intelligens otthon” kifejezést tehát olyan épületekre használják, amelyekben a különböző készülékek összeköttetésben állnak, új funkciókat és szolgáltatásokat kínálva a lakóknak, a legtöbb esetben okostelefon, tablet, PC és smart tévé segítségével vezérelve a világ bármely pontjáról. A technológia eddig is rendelkezésre állt, ám mostanában dinamikusan bővül a vezérelhető eszközök köre. Míg korábban elsősorban a vezérlőrendszerek helyi hálózat és internet alapra történő átállítása volt jellemző, ma egyre gyakoribb a különböző audio rendszerek és video szerverek központi vezérlőrendszerekbe integrálása. Az úgynevezett okosotthon ma már könnyedén megvalósítható a különböző márkájú épületautomatikai eszközök együttműködő, központilag, programokkal vezérelt integrált rendszerré építésével. Maga a rendszer négy fő részből áll. A központi vezérlő egységből, a kommunikációs csatornából, a különféle érzékelőkből (szenzorok) és a beavatkozó, végrehajtó szervekből (aktorok). vezetékes vagy vezeték nélküli kommunikációs csatorna feladata a kapcsolatteremtés, -tartás a részegységek között. A hő-, fény-, nyomás-, mozgás-, füst-, nedvesség-, szél-, hang-, rezgésérzékelők, kamerák információt szolgáltatnak a parancsadáshoz. Az aktorok (redőny, kapu meghajtó motorok, léptetőmotorok, zárak, szelepek, szivattyúk, egyéb mozgó elemek, kapcsolók, világítás szabályzók) parancsot hajtanak végre, mindezek vezérlését pedig a központi, fedélzeti komputer végzi, ami előre beprogramozott műveleteket hajt végre az egyes események bekövetkezésekor, vagy a jogosult személy távolból (mobiltelefonon, interneten) történő utasításai szerint. S a végeredmény: az együttes, összehangolt, intelligens épületműködés.

okoshazbiztotth 1

A rendszer kialakítása
De hogyan is kezdjünk bele lakásunk, házunk felokosításába? Terv nélkül kivitelezést elkezdeni óriási kockázat, mert könnyen elveszíthetjük a kontrollt a minőség, a funkcionalitás és a költségek fölött. Itt is aranyszabály, hogy keressünk megfelelő referenciákkal rendelkező, a piacon már rég óta működő megbízható cégeket, szakembert. Ez esetben bízhatunk benne, hogy lakóhelyünk az intelligenssé válás után új munkavégzési és ügyintézési funkciókkal bővül, a korábban meglévők pedig hatékonyabbá, biztonságosabbá válnak. Az intelligens otthon funkciói között megtalálhatjuk majd a biztonságtechnikát és vagyonvédelmet, az otthoni szórakoztatást és vásárlást, az otthoni munkavégzést és a szociális funkciókat is. Meglévő lakás esetén se ijedjünk meg az átalakítástól, mert a régi rendszerek kiváltásához nem kell már falat bontani. Vannak olyan speciális vezeték nélküli intelligens eszközök, amelyek felfűzhetők a vezérlőrendszerre, a hagyományos kapcsolók is kiválthatók, és távolról laptoppal, mobiltelefonnal vezérelhetők.
Kezdő szintű intelligensház-csomag már néhány százezer forintos összegért elérhető, kínálnak különböző csomagajánlatokat lakásunk alapterülete és a szolgáltatások sokrétűsége szerint, és a rendszerek a későbbiekben személyre szabott funkciókkal bármikor szabadon tovább bővíthetők. A luxus igényeket is kielégítő szolgáltatások 2 millió forint fölött indulnak.

okoshazbiztotth 2
Biztonsági kockázatok
Az okosotthonokat többek között okostelefonra letöltött applikációk segítségével irányíthatunk akár a nyaralásunk alatt is, bárhonnan a világból. És máris itt az első gyenge pont, ha ugyanis egy hekker bejut a vezeték nélküli hálózatunkba, könnyen átveheti a kontrollt akár az egész lakás fölött is. Ilyet pedig a rémálmaiban sem kíván magának az ember! Ugyancsak oda kell figyelnünk a mobil eszközökre – telefonok, táblagépek –, amikről otthonunkat vezéreljük, mert egy rosszindulatú program letöltése nagy galibákat okozhat. Ezen kívül még az is rejthet biztonsági és adatvédelmi kockázatokat, ha a felhőben tárolunk adatokat, leginkább a megfelelő ismeretek hiánya miatt. A szakemberek ehhez persze nyomban hozzáteszik: igen, egy okosotthonnak vannak bizonyos kockázatai, de az eszközgyártók is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a biztonságra. A gyártók mellett a vezérlőrendszereket kiépítő cégek is tisztában vannak a felelősségükkel, hogy a megrendelő számára melyek az elsődleges szempontok, hogy a rendszer a lehető legkevésbé legyen sebezhető.
Bár sok múlik az intelligens otthonokba beépített eszközökön, illetve a vezérlési rendszeren, van néhány olyan lépés, amit mi magunk is megtehetünk a biztonságért. Például mielőtt megveszünk egy okos készüléket, tájékozódjunk az interneten, hogy a szakértők szerint mennyire biztonságos. De a sebezhetőséget mi magunk is okozhatjuk, ha elmulasztjuk az automatikus frissítések letöltését, mert mindig a legújabb verziószámú szoftverek a biztonságosak, végül ugyancsak fontos a megfelelően gondos titkosítás is.

 

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop