Hogyan tervezzük meg a világítást?

Egy rosszul megválasztott világítási rendszerrel egy egyébként jól megtervezett enteriőrt is el lehet rontani, és fordítva, egy rossz adottságú teret erősen javíthatunk a világítás helyes megválasztásával. Ahogyan Teleki István belsőépítész fogalmaz: fő irányelvként mindig a praktikum és esztétikum vezéreljen bennünket. Tanuljunk a szakértőtől!

 

 

Hogyan tervezzünk tudatosan? Melyek az alapvető, legfontosabb tervezési szempontok, hogy ne „csak” fényforrásunk legyen, de harmóniát is sugározzon az otthonunk?

Egy lámpának nem csak az adott funkciónak kell megfelelnie, hanem esztétikusnak és a belső dizájnhoz is kell illeszkednie.  Ne csak világítson, hanem ízléses és a környezetbe illő is legyen. Lehet többféle megoldást is alkalmazni egy térben, például a nappaliban általános világítás lehet egy csillár fényerő-szabályozható halogénekkel, helyi megvilágítás egy energiatakarékos asztali vagy állólámpa olvasáshoz LED vagy kompakt fényforrással, polcok megvilágítása szpotokkal vagy LEDszalaggal, illetve álmennyezeti rejtett hangulatvilágítás. Nappaliban kifejezetten hangulatos, ha az esti televíziónézéshez tudunk valami háttérvilágítást kapcsolni, ami lehet a mennyezet alatt végigfutó LED-szalag is. Természetesen ez csak kiegészítő világítás, mert egy nappaliban, de szintúgy a konyhában az 500 Lux fényerő elvárt és szükséges, gyerekszobában is hasznos a nagy fényerő. Ugyanakkor hálószobában, dolgozóban elég kevesebb fényerő is, és inkább lokális megvilágítással kombináljuk, például asztali, illetve éjjeli lámpával.

{gallery}images/stories/epites_felujitas/enterior_vilagitas/f1{/gallery}

Hogyan világítsunk energiatakarékosan?

Alkalmazzunk több fényforrást egy-egy helyiségben, mert a több fényforrás és megvilágítási hely előnye, hogy csak ott és annyit kell használnunk, ahol tartózkodunk. A halogének a legnagyobb fogyasztók, mert a felhasznált energiának csak töredéke fordítódik világításra, a többi hőt termel, ezért ahol lehet érdemes fénycsöves vagy LED fényforrásra cserélni. Rövid világítási ciklusú helyiségben, ilyenek a nem tartós tartózkodásra tervezett mellékhelyiségek, használjunk LED technológiás világítást. Ne használjunk itt fénycsöves fényforrást, mert ugyan takarékosak, de a sűrű kapcsolgatástól idejekorán tönkremennek. Ha nincs pénzünk LED világításra, akkor ezekben a helyiségekben még a hagyományos villanykörte is szerencsésebb választás, mint egy kompakt fénycső.

Lámpatrükkök a lakberendezésben?

Beltérben, otthonunk megvilágítására meleg fehér vagy normál fehér színhőmérsékletet célszerű választani, ezek 3500–4500 Kelvin között vannak. Az 5000 Kelvin feletti – már hideg fehér –fényforrások inkább irodákban és olyan helyen alkalmazandók, ahol fontos a minél természetesebb színvisszaadás, például üzletek kirakata. Szúrt fényű, kis szórásszögű LED spotok alkalmazásával lehetőség nyílik helyi megvilágításra, egy-egy tárgy vagy belsőépítészeti elem kiemelésére, hangsúlyozására. A LED fényforrások alkalmazásával lehet játszani a színekkel is, például intim hálószobai hangulat teremthető a színváltós LED-ekkel. A színváltós LED világítást távirányító és egy vevő segítségével a fotelből, vagy az ágyból vezérelhetjük. A vezérlés lehet infrás, vagy rádiófrekvenciás. Ezek manapság már abszolút megfizethető árban kaphatók.

Kilenc hiba, amit gyakran elkövetünk

Szúrt fényű halogén szpotok alkalmazása ott, ahol általános megvilágítás a cél, és szórt fény kellene.

A világítást mindig teljesen sötét helyiségre tervezzük meg, ne tévesszen meg, ha például sok az ablak – este ott sem jön be fény.

Inkább több fény legyen, mint kevesebb – inkább több lámpatestet tervezzünk be, abból le lehet kapcsolni, de utólag körülményes és költségesebb lehet újabbakat beépíteni.

Nem megfelelő színhőmérséklet választás (hideg fény csak kevés modern otthonokhoz illik, inkább üzlet,  illetve kirakat megvilágításához praktikus).  

Elfeledkezünk arról, hogy a LED fényforrások egy része (pl. LED-szalagok) egyenáramú törpefeszültségről működnek és trafót igényelnek, ami miatt a beépítéshez nem marad elég hely.

A LED fényforrások hosszú élettartamának kulcsa a megfelelő hűtőbordás szerkezet, törekedjünk ilyeneket használni.

Medencevilágításra tervezett LED lámpát ne építsünk be száraz helyre. Ezek a lámpatestek ugyanis általában nincsenek ellátva megfelelő hűtőbordákkal, és a természetes hűtőközeg (víz) híján az túlmelegedéshez és a lámpatest tönkremeneteléhez vezet. Értelemszerűen ügyeljünk arra, ha a karbantartó leereszti a medence vizét, akkor ne használjuk a medencevilágítást.

Társasházi folyosók megvilágítására kompakt fénycsöveket mozgásérzékelőre kötni nem célszerű, mert a fénycső a gyakori fel-le kapcsolgatást nem bírja, idő előtt tönkremegy.

Beltéri fényforrásokat ne használjunk kültéren, és fordítva.

Javítható-e utólag az „elrontott” világítás?

Minden javítható, például fényforrás cserével (más típusú, fényerejű vagy színhőmérsékletű), illetve kiegészítő világítás elhelyezésével. Mind a halogén, mind a LED fényforrások fényerő-szabályozhatók, ezt nem érdemes kispórolni, mert így egy mozdulattal a napszaknak, igényeinknek és hangulatunknak megfelelő tudjuk a világítást beállítani. Általánosságban elmondható, csak úgy, mint bármilyen átalakítási munkánál, a világítás megtervezésénél is célszerű szakember véleményét kikérni, ha kicsit is bizonytalanok vagyunk. Rengeteg bosszússágot és pénzt spórolhatunk meg, ha előrelátóak vagyunk és átgondoltan állunk neki a kivitelezésnek.

www.telekiepterv.hu


Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop