Kovácsoltvas – márkajelzés a házon

Mutasd meg házad, megmondom, ki vagy! A manapság egyre divatosabb kovácsoltvas kerítés, korlát és ablakrács kicsit olyan, mint a márkajelzés a Mercedes orrán. Mivel ez köztudottan igen drága, alapvetően luxusberuházás, nem csak a tulajdonos szépérzékéről árulkodik, de hirdeti is, hogy itt egy módos, sikereire büszke ember lakik.

 

 

Alapvetően két szerepkörben találkozhatunk kovácsoltvas termékekkel a háztartásban. A fogas, előszobafal, lámpa, gyertyatartó, kerti bútor csak néhány példa az egyediséget, időtlenséget, eleganciát sugalló lakberendezési cikkek közül. A míves kidolgozású kerítés, kapu, korlát és ablakrács ugyanakkor több ennél, hisz mivel beépítésre kerül, hosszú évtizedekre meghatározza a ház egészének arculatát.

 

 

Vigyázat, gépesítve!

 

A klasszikus kovácsoltvas termékek a kézműves ipar remekei. Ezek kézi erővel készülnek, az ezer Celsius fok fölé hevített vas végső formáját a kovácsmester kalapácsütéseinek hatására nyeri el. Az egyes elemek összeillesztése is kisipari módszerekkel történik, a szakma mesterei a részegységek kalapácsolással történő összeforrasztásáról ismerhetők fel, a rögzítéshez pedig csak bilincset vagy szegecset használnak. Mivel ez igen idő- és munkaigényes tevékenység, nem csoda a magas ár, mint ahogy az sem, hogy az egyre növekvő keresletet utánpótlás híján a ma praktizáló néhány kovács már nem képes kielégíteni. Az áttörést itt is, mint azt élet oly sok területén, a gépesítés jelentette. Bár a hozzáértők szerint a vasművekben öntött, húzott, hengerelt, majd összehegesztett – jellegüknél fogva uniformizált – elemek pusztán annyiban hasonlítanak az „eredetihez“, mint egy festmény a róla készült reprodukcióhoz, mivel a laikus megrendelők számára az esztétikai deficit nem, az árkülönbség viszont kézzel fogható, a manapság beépítésre kerülő kovácsoltvas kerítések döntő többsége már nagyüzemi keretek között készül.

 

 

Álomból valóság
A büdzsé tervezésekor nem árt szem előtt tartani, hogy az összhatás akkor lesz a legszebb, ha a kerítés mellett a lépcsőfeljáró és a balkonok korlátja is kovácsoltvasból készül. Fontos az egységes, a ház adottságaihoz illő stílus kiválasztása. Ebben komoly segítséget jelenthet, ha a jellemzően több száz mintavariációt a kivitelező cég a megrendelő házának látványtervével kombinálva tudja bemutatni, a korlátoszlopok, díszítő elemek, csúcsdíszek, végzárók és rozetták számtalan kombinációjából kialakuló összkép átlátása ugyanis e nélkül meglehetősen nehéz. Ráadásul jellemzően mindenki az „egyedit“ keresi, különösképp, ha az utcában már valamelyik szomszédnak van kovácsoltvas kerítése. Bár az ár ebben az esetben nem elsődleges, némi spórolásra a kerítéselemek kiválasztásakor, vagy a kerítés magasságának, esetleg a lábazat – vasalat arányának módosításával nyílik valamennyi esély, értelemszerűen a kivitelezéssel megbízott cég körültekintő kiválasztásán kívül. Megrendelés előtt ragaszkodjunk a helyszíni szemléhez, a házilagosan készített tervrajzok alapján készült elemek méretpontatlansága miatt utólagos reklamációnak helye nincs.
A „vasas“ cégek jellemzően komplett szolgáltatást kínálnak: a tervezéstől a „kulcsra kész“ átadásig (a lábazat kőművesmunkáitól kezd-ve a távirányítású kapu beüzemeléséig) min-dent felvállalnak, a megrendelőnek „csak“ a számla kifizetése marad. Tekintettel arra, hogy több százezer forintos megrendelésről van szó, a kivitelezővel minden esetben írásban is fektessük le a szerződéses feltételeket. Ebben rögzítsük például, hogy kinek a felelőssége az elbontott régi utcafronti kerítés ideiglenes kerítéssel történő pótlása, a leszállított, de aznap be nem szerelt méregdrága kerítéselemek őrzésének megoldása, illetve milyen szankciók lépnek életbe, ha a kivitelező jelentősen túllépi a határidőt. Kezdjünk gyanakodni, ha a kivitelező cég erre nem hajlandó, de nagy összegű előleget kér, vagy ha nem tud legalább három olyan kész munkát referenciaként felmutatni, ahol nem csak a végeredményt, de szavahihetőségét is ellenőrizhetjük.

Értékteremtés
Szakértők szerint a kovácsoltvas megtérülő befektetés. Míg egy hagyományos kerítésnek vagy balkonkorlátnak csak a hiánya tűnik fel, a kovácsoltvas kerítés tényleges áránál jobban növeli a ház egészének értékét. Igaz, ez csak az ingatlan értékesítésekor realizálódik, de megfelelő karbantartás esetén a kovácsoltvas termékek „örök életűek“. Arról nem is beszélve, hogy a kovácsoltvas térhatárolók komoly esztétikai értékkel is bírnak, mely nap mint nap „megújuló örömforrás“
lehet a tulajdonosnak. Alkalmazásának talán egyetlen kockázata biztonságtechnikai természetű. A kovácsoltvas kerítés – bár természeténél fogva stabil és nehezen áthatolható -, önmagában biztos tippet jelent a betörők számára.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop