Kovácsoltvas - márkajelzés a házon

Kovácsoltvas - márkajelzés a házon

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Mutasd meg házad, megmondom, ki vagy! A manapság egyre divatosabb kovácsoltvas kerítés, korlát és ablakrács kicsit olyan, mint a márkajelzés a Mercedes orrán. Mivel ez köztudottan igen drága, alapvetően luxusberuházás, nem csak a tulajdonos szépérzékéről árulkodik, de hirdeti is, hogy itt egy módos, sikereire büszke ember lakik.

 

 

Alapvetően két szerepkörben találkozhatunk kovácsoltvas termékekkel a háztartásban. A fogas, előszobafal, lámpa, gyertyatartó, kerti bútor csak néhány példa az egyediséget, időtlenséget, eleganciát sugalló lakberendezési cikkek közül. A míves kidolgozású kerítés, kapu, korlát és ablakrács ugyanakkor több ennél, hisz mivel beépítésre kerül, hosszú évtizedekre meghatározza a ház egészének arculatát.

 

 

Vigyázat, gépesítve!

 

A klasszikus kovácsoltvas termékek a kézműves ipar remekei. Ezek kézi erővel készülnek, az ezer Celsius fok fölé hevített vas végső formáját a kovácsmester kalapácsütéseinek hatására nyeri el. Az egyes elemek összeillesztése is kisipari módszerekkel történik, a szakma mesterei a részegységek kalapácsolással történő összeforrasztásáról ismerhetők fel, a rögzítéshez pedig csak bilincset vagy szegecset használnak. Mivel ez igen idő- és munkaigényes tevékenység, nem csoda a magas ár, mint ahogy az sem, hogy az egyre növekvő keresletet utánpótlás híján a ma praktizáló néhány kovács már nem képes kielégíteni. Az áttörést itt is, mint azt élet oly sok területén, a gépesítés jelentette. Bár a hozzáértők szerint a vasművekben öntött, húzott, hengerelt, majd összehegesztett - jellegüknél fogva uniformizált - elemek pusztán annyiban hasonlítanak az „eredetihez“, mint egy festmény a róla készült reprodukcióhoz, mivel a laikus megrendelők számára az esztétikai deficit nem, az árkülönbség viszont kézzel fogható, a manapság beépítésre kerülő kovácsoltvas kerítések döntő többsége már nagyüzemi keretek között készül.

 

 

Álomból valóság
A büdzsé tervezésekor nem árt szem előtt tartani, hogy az összhatás akkor lesz a legszebb, ha a kerítés mellett a lépcsőfeljáró és a balkonok korlátja is kovácsoltvasból készül. Fontos az egységes, a ház adottságaihoz illő stílus kiválasztása. Ebben komoly segítséget jelenthet, ha a jellemzően több száz mintavariációt a kivitelező cég a megrendelő házának látványtervével kombinálva tudja bemutatni, a korlátoszlopok, díszítő elemek, csúcsdíszek, végzárók és rozetták számtalan kombinációjából kialakuló összkép átlátása ugyanis e nélkül meglehetősen nehéz. Ráadásul jellemzően mindenki az „egyedit“ keresi, különösképp, ha az utcában már valamelyik szomszédnak van kovácsoltvas kerítése. Bár az ár ebben az esetben nem elsődleges, némi spórolásra a kerítéselemek kiválasztásakor, vagy a kerítés magasságának, esetleg a lábazat - vasalat arányának módosításával nyílik valamennyi esély, értelemszerűen a kivitelezéssel megbízott cég körültekintő kiválasztásán kívül. Megrendelés előtt ragaszkodjunk a helyszíni szemléhez, a házilagosan készített tervrajzok alapján készült elemek méretpontatlansága miatt utólagos reklamációnak helye nincs.
A „vasas“ cégek jellemzően komplett szolgáltatást kínálnak: a tervezéstől a „kulcsra kész“ átadásig (a lábazat kőművesmunkáitól kezd-ve a távirányítású kapu beüzemeléséig) min-dent felvállalnak, a megrendelőnek „csak“ a számla kifizetése marad. Tekintettel arra, hogy több százezer forintos megrendelésről van szó, a kivitelezővel minden esetben írásban is fektessük le a szerződéses feltételeket. Ebben rögzítsük például, hogy kinek a felelőssége az elbontott régi utcafronti kerítés ideiglenes kerítéssel történő pótlása, a leszállított, de aznap be nem szerelt méregdrága kerítéselemek őrzésének megoldása, illetve milyen szankciók lépnek életbe, ha a kivitelező jelentősen túllépi a határidőt. Kezdjünk gyanakodni, ha a kivitelező cég erre nem hajlandó, de nagy összegű előleget kér, vagy ha nem tud legalább három olyan kész munkát referenciaként felmutatni, ahol nem csak a végeredményt, de szavahihetőségét is ellenőrizhetjük.

Értékteremtés
Szakértők szerint a kovácsoltvas megtérülő befektetés. Míg egy hagyományos kerítésnek vagy balkonkorlátnak csak a hiánya tűnik fel, a kovácsoltvas kerítés tényleges áránál jobban növeli a ház egészének értékét. Igaz, ez csak az ingatlan értékesítésekor realizálódik, de megfelelő karbantartás esetén a kovácsoltvas termékek „örök életűek“. Arról nem is beszélve, hogy a kovácsoltvas térhatárolók komoly esztétikai értékkel is bírnak, mely nap mint nap „megújuló örömforrás“
lehet a tulajdonosnak. Alkalmazásának talán egyetlen kockázata biztonságtechnikai természetű. A kovácsoltvas kerítés - bár természeténél fogva stabil és nehezen áthatolható -, önmagában biztos tippet jelent a betörők számára.


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.