Épületek korszerű árnyékolása, felülethűtés

hajtóÉpületeink napvédelme a klímaváltozás nyomán mind nagyobb szerephez jut, de fontos az árnyékolás esztétikája is, hisz egy jól megtervezett és beépített árnyékoló épületünk meghatározó elemévé, díszévé válik. Nyílászáróink árnyékolására igen sokféle eszköz létezik – zsalugáter, redőny, zsaluzia, napellenző, napvitorla –, de a leghatékonyabb megoldás e mellett, illetve ezeken túl épületünk alapos hőszigetelése.

epuletekkorszeruarnyekolasa 720

Az árnyékolás régi technikája valamikor a vastag falak, a kisméretű ablaknyílás és a lecsüngő eresz volt. Utóbbi a magasan járó nyári nap ellen árnyékolóként működött, beárnyékolta az ablakot és a fal jelentős részét, így tartva hűvösen a házat, telente pedig, amikor a nap járása alacsonyabb volt, a kellemes, melengető napsugarakat beengedte az ablakokon át. E jól működő megoldásnál a mai árnyékolástechnika sokkal korszerűbb. Alapvetés, hogy belső árnyékolókkal nem védekezhetünk hatékonyan a meleg ellen, a jobb megoldást a külső árnyékolók jelentik, amelyek visszaverik a napsugarakat, illetve az árnyékoló mögötti légáramlat hűti is az üvegfelületet. Nézzünk a külső árnyékolókból néhányat a teljesség igénye nélkül!

spaletta
Spaletta

ZSALUGÁTER. A zsalugáter nem azonos a spalettával, bár mindkettő egyfajta vidékies, régies hangulatot ad épületünknek. A különbség közöttük, hogy a zsalugáter mozgatható lamellái réses nyithatóságuk miatt szükség esetén a napfényt is beengedik, míg a spaletta tömör felületű, ezért bezárva teljesen elsötétít. Régebben fából készültek, ma már találunk műanyagból, alumíniumból is. Működtetésük szerint lehetnek nyílók, elcsúsztathatók és harmonikaszerűen nyílók.

zsalugater
Zsalugáter

REDŐNY. A redőny – népszerű nevén roló – egy, a nyílászárók elé szerelt külső tokos, ráépített tokos, beépített tokos, fix vagy kihajthatós lefutókkal rendelkező – hő- és hangszigetelő szerkezet. A redőny mozgatása országonként változik, a legtöbb redőnyt hajtókarral (kurblival) vagy hevederrel (gurtnival) emelik, de ma már ez is szerelhető motoros változattal. A mai korszerű redőnyök anyaga műanyag vagy alumínium, utóbbiak belsejét purhabbal töltik ki, így megnő az alumínium lamellák hő- és hangszigetelő képessége. Előnyös hatásukat nyáron is érezzük, de igazán számottevően a fűtési idényben csökkentik a fűtési költséget a leeresztett redőnyök, az ablakok előtt egy újabb szigetelő rétegként funkcionálva. A redőnysíneket gumi- vagy kefeszigeteléssel látják el, amelyek jobban szigetelnek, mint a sima redőnysínek.
A redőnyök mozgatását csőmotorral oldják meg, amelyek kapcsolós és rádiós vezérléssel működtethetők. A rádióvezérlés jóval több variációs lehetőséget biztosít, többcsatornás vezérléssel automatikusan, a megadott időben mozgathatjuk a redőnyöket, egymástól akár függetlenül is. A csőmotorral és vezérléssel ellátott redőny csatlakoztatható az épületfelügyeleti rendszerbe is.
Házunk tervezésekor talán a legjobb választás az áthidalóba rejtett „vakolható tokos” redőnyrendszer, amelynek előnye, hogy a vakolás után a redőnytok csak részben látható, és a szerviznyíláson keresztül könnyen lehet javítani.

redony
Redőny

ZSALÚZIA. A zsalúzia tulajdonképpen a reluxa kültéri változata, mozgatása belülről történik, a lamellák felhúzásával vagy forgatásával, hajtókarral vagy motorral. A motoros zsalúziák szél, fény és esőérzékelőkkel vezérelhetők, nagyobb irodaépületek esetén épületfelügyeleti rendszerrel a fűtési és hűtési költségek is jelentősen csökkenthetők. A zsalúzia általában a modern családi házaknál kedvelt, valamint irodaépületekbe szerelik előszeretettel. A lamellák többféle színben kaphatók, a választásnál figyeljünk a homlokzat színére, hiszen a zsalúzia a homlokzat meghatározó építészeti eleme lesz.

napellenzo
Napellenző

NAPELLENZŐ, NAPVITORLA. Mindkettő vászonból készült külső árnyékoló szerkezet, előbbi – a csuklókaros napellenző – kitekert állapotban teljesen leárnyékolja a teraszt, véd az esőtől is, és hűvösen tartja az épület falát. Az újabb árnyékolók közé sorolható napvitorla dekoratív, megszűri az UV sugarakat, légáteresztő anyagból készül, vízálló, jól bírja az időjárás viszontagságait, és egyszerű a felhelyezése. Általában teraszok, erkélyek, kertek egyes területeinek – medence, kerti bútor – árnyékolására alkalmazzák.

napvitorla
Napvitorla

FELÜLETHŰTÉS-FŰTÉS. A felület hűtés-fűtés viszonylag új technológia, ami jó hatásfokkal üzemeltethető az energiatakarékos építési technológiával együtt, de beépíthető hagyományosan hőszigetelt épületekbe is. Lényege, hogy a felületre szerelt (később vakolattal, panelekkel stb. eltakart) csőkígyóban keringtetnek télen meleg, nyáron hideg vizet. Számos előnye van: nincs látható beltéri szerkezet, ami szárítja levegőt, nincs huzathatás, és ennek okán nagyobb porterhelés, nincs elpiszkolódott szűrő okozta légionella baktérium. (Persze ez ellen az ezüst bevonatú szűrő és a rendszeres karbantartás is segít.) Az energiatakarékos technológia a paszszív ház és az A+ energiaosztályú ház közötti energiafogyasztást célzó technológia. Lényege, hogy építés közben „becsomagolják” a házat egy jól hőszigetelő anyaggal (Thermo-Burok), vagy polisztirol habból készült zsaluelemeket használnak (Thermo-Block), amelyeket a megfelelő vasalás elhelyezése után kibetonoznak, így a falszerkezet nagy hőtehetetlenségi nyomatékkal rendelkező szerkezet lesz.

 

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop