Rejtett helyekre is nappali világosságot!

Otthonainkban a fürdőszoba, a közlekedő, a lépcsőház, a toalett vagy gardrób gyakran csak akkor jut természetes fényhez, ha az ajtót nyitva hagyjuk, vagy villanyt kapcsolunk. Noha ma már nem túl költségesek a barátságos fényű ledek, nappalra léteznek ennél jobb, ingyen üzemelő, természetes és igen erős megvilágítást biztosító eszközök is. Felülvilágító kupolák, ablakok és fénycsatornák segítenek a fény „szállításában”.

rejtetthelyekreisnappali 720

Mindennapi életünkben éppoly fontos szerepet töltenek be a házban, lakásban található eldugott, zárt, félhomályos helyiségek, mint a fókuszban álló nappali vagy a konyha, ahová a legnagyobb felületeken próbáljuk bejuttatni a közérzetünket alapvetően befolyásoló természetes fényt. Mára már erre a hiányosságra is megtalálták a megoldást.

Felülvilágító kupolák, ablakok
A felületvilágító kupolák a belső terek természetes fénnyel történő, pontszerű bevilágítására szolgáló nyílászáró szerkezetek. Leggyakrabban egyszintes, nagy alapterületű, lapos tetős vagy alacsony hajlásszögű tetőzetű épületeken fordulnak elő, ahol a homlokzati nyílászárókkal nem biztosítható megfelelő szintű megvilágítás. Bár jellemző előfordulásuk az ipari gyártócsarnokok, bevásárlóközpontok, extravagáns házakban is jó szolgálatot tesznek. A felülvilágító kupolák négyzet, téglalap vagy kör alakú tetőnyílásokra készülnek fix vagy nyitható kivitelben. Üvegezésük egy- vagy többrétegű, víztiszta vagy opál polikarbonát, PET vagy más, nem égve csepegő anyag.
Az akril vagy polikarbonát kupola alatt hőszigetelt, biztonsági üvegezés helyezkedik el. Az üvegezés kívül edzett, belül ragasztott, vagyis törés esetén az autók szélvédőjéhez hasonlóan egyben marad. Az üvegrétegek között elhelyezett fólia megnehezíti az illetéktelen behatolást. Formai kialakításuk domború (buborék), sík, gúla (piramis) vagy – északi fény kupolák esetén – fűrészfog (shed-tető) alakú. A kupolák hőszigetelt üvegszál-erősítésű poliészter vagy fémlemez anyagú, átlag 30 cm magas lábazattal csatlakoznak a tetőhöz. A gyártmány részét képező lábazat esetenként speciális szerelőtalppal, illetve csatlakozó kerettel készülhet, ezáltal korrekt csatlakozás hozható létre profilozott (például trapézlemez, szendvicspanel) tetőhéjaláshoz, vagy lágy (például PVC anyagú) tetőfedéshez.

 Fix vagy nyitható változat
A felülvilágító kupoláknak és ablakoknak két típusa terjedt el: fix és nyitható. A fix hőszigetelt felülvilágító kupolák nemcsak a fény bejutását segítik elő az épületbe, hanem a hatékony energiafelhasználáshoz is hozzájárulnak. Hőszigetelő tulajdonságaik kiválóak, a beltéri klímát az év minden részében kellemessé varázsolják. Amennyiben a kupola kétrétegű formatervezésű, akkor az eső vagy jégeső által keltett zajokat is nagymértékben csökkenti. Bármilyen helyiségben felszerelhetők, és akár távirányítású harmonikaroló is rendelhető hozzájuk a fényerősség szabályozásához. A nyitható kupolák nyitásához- zárásához elektromotor vagy pneumatikus munkahenger szükséges, napi szellőztetés esetén mechanikus, kézi működtetésű nyitószerkezetet is lehet csatlakoztatni hozzá.
A lapostetőkhöz kialakított felülvilágítók az elzárt, kis alapterületű terekbe teszik lehetővé a fény bejutását. A beépítéshez van egy fix, tetőn megjelenő bevilágító és egy belső mennyezetbe szerelhető világítóegység, továbbá ezek összekötője. Kis- és alacsony hajlású tetőkbe ajánlhatók az egyszerű felülvilágító tetőtéri ablakok, amelyek távnyitórúddal vagy motorral működtethetők, és rendelhetők hőszigetelő üvegezéssel is. A síkok elhelyezését úgy alakítják ki, hogy az a minél több fény bejutását biztosítsa. Hibátlan lég- és vízzárásért beépítésüket bízzuk inkább szakemberre.

rejtetthelyekreisnappali 1
Fénycsatorna
A fénycsatorna szintén a manapság divatos, kis hajlásszögű tetővel épített családi házak elengedhetetlen kelléke, de minden, 15 és 60 fok közötti hajlásszögű tetőben, és olyan, a homlokzattal nem határos helyiségben alkalmazható, amely a tetővel közvetlenül nem érintkezik. A szerkezet épületen kívüli része az ún. fénysűrítő búra, kupolaszerűen kiemelkedve a tető síkjából, amely összegyűjti, befelé tereli a fényt. A belső felületén barázdált fénykoncentrátor megtöri és befelé irányítja az alacsony szögben érkező napsugarakat is, így borús időben vagy szürkületkor is elegendő fényt továbbít a belülről fényvisszaverő anyaggal bevont csatornába. A napcső belseje 98- 99,5-os hatásfokkal vezeti el a UV- és infratartománytól megszűrt fényt a rendszer harmadik, szintén fontos eleméhez, a fényszóró prizmához. A mennyezetbe diszkréten simuló lencsés fényszóró egész nap intenzív fényszóróként világítja meg a helyiséget, esténként pedig led világítású armatúraként működik. A fénycsatorna fényátbocsátási kapacitása több tényezőtől függ: az időjárási körülményektől, a napfény beesési szögétől, a fénycsatorna tájolásától és hosszától. Egy fénycsatornával egy kb. 6 négyzetméteres helyiség tökéletesen megvilágítható. Ha a cserépléc külső síkja és a mennyezet belső síkja közötti távolság 90-600 cm, a merev csöves fénycsatorna beépítése javasolt. A fénycsatorna standard hossza 185 cm, de kiegészítő toldócsövekkel akár 6 méterig, a túl hosszú fénycsatorna extra súlyától a belső burát tehermentesíteni szükséges. A merev csöves fénycsatorna beépítéséhez a szakembernek be kell jutnia a padlástérbe.
A flexibilis csöves fénycsatorna tökéletes megoldás minden, a ház belsejében fekvő helyiségbe, amely a tetővel közvetlenül nem határos, és más módon nem vihető be természetes fény. A rugalmas csövű fénycsatorna jó választás, ha a padlástérbe nem lehet bejutni, vagy ott nincs elegendő mozgástér a beépítés elvégzéséhez. Ilyen hely például a fürdőszoba, az előszoba, a gardrób, a háztartási helyiség vagy a lépcsőház, ahol a természetes megvilágítás napközben kívánatos lehet. Akkor is a flexibilis csöves fénycsatorna beépítése javallott, ha a cserépléc külső síkja és a mennyezet belső síkja közötti távolság 40-150 cm.


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop