Fűtéskorszerűsítés: gáz vagy fafűtés?

Ki ne akarna egy új lakásba, házba költözéskor valami igazán modern, trendi dolgot beépíteni? Ilyenkor a család hölgytagjai modern fürdőszobákat, dizájn bútorokat keresnek a neten, a férfiak pedig jobb híján a korszerű fűtésmegoldásoknál időznek többet, mint máskor tennék.

futeskorszerusitesgazvagyfafutes 720

A jó döntéshez először ismerjük meg önmagunkat, majd ezt követően a különböző fűtésmegoldások előnyeit és hátrányait. Kezdjük a könnyebbel, beszéljünk először a különböző tüzelőanyagokról.

Az egyszerű és drága megoldás: földgáz
Magyarország 96 százaléka elérhető a vezetékes földgázzal, ami lényegesen magasabb arány, mint bármely szomszédos országban. Gyermekkorunk óta nap, mint nap találkozunk vele, egyszerű, tiszta, kényelmes, nincs nagy helyigénye, nem kell szaktudás a használatához, és ha gond van, könnyen találhatunk szakembert a készülékek javításához. De mindennek van árnyoldala is: környezetvédelem, környezettudatosság, a gázárak meglódulása (ma hazánkban ez a legdrágább tüzelőanyag), maga a gáz bevezetésének egyszeri magas beruházási költsége, rendszeres szervizeltetés, és a menetrendszerű hír, hogy „az oroszok elzárják a gázcsapot”. Érthető, hogy sok fogyasztóban vet fel kétségeket, tényleg ez-e a legjobb megoldás?

Fedezzük föl újból a fát!
A hetvenes-nyolcvanas évek gázosítási hulláma az akkoriban olcsó gázárakkal szinte ki is ölték az emberekből a más, megújuló energiaforrásokat felhasználó kazánok használatát, egy generáció szinte nem is látott működő szilárd tüzelésű kazánt. Pedig a fa újra reneszánszát éli, az elmúlt évtizedben megteltek még a barkácsáruházak polcai is a különféle vízteres – azaz a központi fűtésbe köthető – kandallókkal, fatüzelésű kazánokkal, és ha az internetet böngésszük, gyönyörű szilárd tüzelésű berendezéseket találhatunk, amelyek különböző fa tüzelőanyagot képesek elégetni. Következzen pár szó ezekről, a legnagyobbtól a legkisebbig.

HASÁBFA. A hagyományos fatüzelésű kazánokat fahasábok, kisebb rönkök eltüzelésére találták ki. Az ezekhez szükséges fa beszerzése egyszerű még a nagyvárosokban is, vásárláskor csak arra kell figyelni, hogy lehetőleg ne ősszel hozassuk meg a tüzelőnket, mert ilyenkor a frissen kivágott fának nagy a víztartalma, elérheti a 40-50 százalékot is, és a vizet fizetjük ki a fa árában, tüzeléskor pedig az energia nagy része e víz felforralására megy el, majd a kéményen forró gőz formájában kiengedjük a szabadba. A sok gőz alacsony égési hőmérsékletet, sok kormot, kátrányt eredményez, ami tönkreteszi, de mindenképpen rontja kazánunk hatásfokát. A fából kinyerhető fűtési hőmennyiség nedves fa esetén akár a negyedére is csökkenhet. A jó tűzifa nedvességtartalma 15-20 százalék között van, ezért próbáljunk tavasszal fát vásárolni, amikor kevésbé keresett és szárazabb, és még egy egész nyáron át portánkon tovább száradhat. Ha azután még meg is védjük az esőtől, és szellős, száraz helyen tároljuk, ősszel öröm vele a tüzelés.
A hasábfa elégetésére fatüzelésű kazánokon belül is különböző megoldások vannak. A leggyakoribb a hagyományos rostélyos kazán, amelyben a fa alul van és lángja felfelé ég, az égéshez szükséges levegő pedig az ajtón lévő változtatható méretű nyílásokon áramlik be. A korszerű fáskazánokat a nagyobb hatásfok érdekében ( jobb oxigénellátás és magasabb égési hőmérséklet elérése érdekében) égéslevegő-ventillátorral szerelték fel. Ezek a kazánok gyakran fordítva égnek, azaz fölülre rakjuk a fát, és a ventilátor a levegővel együtt a lángot lefelé viszi. Az intenzívebb égés során a fa jobban elég, több energia szabadul fel, és kevesebb hamu marad. Ezeket a kazánokat gyakran összekeverik a faelgázosító kazánokkal – utóbbiak a hasábfatüzelés Rolls-Royce-ai. Kevés oxigénnel magas hőmérsékletre hevítik a fát, és a keletkező fagázokat gyújtják meg, majd égetik el. Ezzel a módszerrel lehet a legtöbb energiát kinyerni a tüzelőanyagból, de ezek ára már legtöbbször hét számjegyből áll. Ma már nálunk is elérhetők, bár elsősorban azokban az országokban használják, ahol régi hagyománya van a fafűtésnek, és beruházáskor, építkezéskor nem kell a malacpersejt is feltörni, nem riadnak vissza attól sem, hogy a fatüzeléssel bizony fizikai munka is együttjár.

futeskorszerusitesgazvagyfafutes 1
FAAPRÍTÉK. A kisebb méretű fadarabokat hasznosító kazánok az úgynevezett aprítékkazánok. Ezek olyan, a fafeldolgozás során keletkező nagyobbacska faaprítékot képesek eltüzelni, amelyek mérete nem nagyobb 5-10 cm-nél. Előnye, hogy viszonylag jól automatizálható az apríték adagolása és tüzelése, a berendezés helyigénye azonban viszonylag nagy. Általában egy nagyszobányi helyiséget kell építeni a tüzelőanyag tárolására, amelyből szállító csiga segítésével egy automatikusan működő szerkezet szállítja a tüzelőanyagot a kazánba. A mérete miatt ez jellemzően nem háztartási berendezés, kezelése gyakorlatot, szaktudást és rendszeres kazántisztítást igényel, egy társasház számára már pénztárcabarát üzemeltetést tesz lehetővé.

PELLET. A még kisebb fadarabokból készített tüzelőanyag a pellet, gyakorlatilag a fűrészpor extrudált, tömörített, elégethető méretűre alakított formája. A zizire hasonlító apró darabok méretükből adódóan már alkalmasak arra is, hogy háztartási méretben is felhasználható legyen. Vannak olyan üvegajtóval ellátott kandalló kinézetű pelletkazánok, amelyek akár a nappali díszei is lehetnek, és egy távirányítóval kezelhetők. Ezek a kicsi tüzelőanyag-darabok forró levegővel begyújthatók, és égésük jól szabályozható, így könnyebben illeszthető egy lakás hőigényeihez. Nálunk nem nagyon terjed el, mert a jó minőségű pellet drága, világpiaci ára együtt mozog a földgáz árával, és minősége nehezen ellenőrizhető, ezért aki ebbe vág bele, számítson a kezdeti nehézségekre.

Most akkor fa vagy gáz?
E fontos kérdésről akkor tudunk jó döntést hozni, ha elsősorban magunkat és igényeinket ismerjük jól. A fatüzelés mindenkinek javasolt, aki szeret spórolni, van elég helye a tároláshoz, szeret időt tölteni kerti munkával, favágással, tüzeléssel. Ha valaki nem fanatikus e téren, akkor is mindenképpen javasolt kiegészítő fűtésként használni. Gázkazán mellett már száz-kétszázezer forintos kazánt is jól be tudunk illeszteni fűtési rendszerünkbe, de építhetünk a jól működő gázos fűtésünk mellett egy cserépkályhát is vagy vízteres kandallót, ami nyugalmasabb napokon vagy csendes téli estéken barátságos hangulatot teremtve fűti otthonunkat.

 

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop