Télen hűt, nyáron fűt? – Egyetlen falnál sem ideális

Egy családi házon számos felújításra szoruló hőszigetelés vagy szigetelendő felület található, de ha a hőszigetelés kerül szóba, többeknek a homlokzat jut eszébe. Nézzük tehát, hogy homlokzati hőszigetelés esetén milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, különösen, ha nyáron nagy hőségben tervezzük a munkát.  

telenhutnyaronfutbachl 720

Az elavult vagy rosszul kialakított hőszigetelés télen sem véd, és az év meleg hónapjaiban is okozhat problémát, azaz rá kell magunkat szánni a hőszigetelésre. Ha jó döntést akarunk hozni, néhány dolgot érdemes áttekinteni, például, hogy az épület mely részén érdemes kezdeni. Emellett meg kell ismerkednünk az anyagválasztás különböző szempontjaival is, és persze a gyártók aktuális ajánlataival.
Általánosságban igaz, hogy a rossz minőségű vagy nem hőszigetelt falak okozzák a legnagyobb energiaveszteséget. Nagy felületük miatt akár 30 százalékkal is hozzájárulhatnak az energiapocsékoláshoz, azaz a legnagyobb hatással lehetnek az épület energiamérlegére. Ráadásul a probléma a homlokzaton könnyen láthatóvá, sőt, érezhetővé válik: hideg falak, huzatos érzés a sarkoknál, penészedés. A nyári időszak többnyire ideális a régen tervezgetett hőszigetelés elkészítésére, ám a rekkenő hőség és a napsugárzás nemcsak a kivitelezést végzők számára kellemetlen, de a hőszigetelő lapoknak is árthat. Mit tegyünk, ha legalább az anyagot védeni akarjuk?

telenhutnyaronfutbachl 1
Ami télen nyáron véd
Jó tudni, hogy két év múlva, 2020 után már csak a közel nulla energiaigényű épületek kapnak használatbavételi engedélyt. Sajnos ezzel még sok szakember sincs tisztában. Ebből egyenesen adódik, hogy a jelenleg járatos 10-15 cm-es hőszigetelési vastagságok akár 50 százalékkal is növekedhetnek. Ne ijedjünk meg, ez nem jelent automatikusan 50 százalékos költségnövekedést, ellenben a hőszigetelés 50 százalékos hatékonyságnövekedését igen.
Fontos azonban megjegyezni, hogy nem csak a vastagságot kell nézni: vannak ugyanis olyan hőszigetelő lapok, amelyek pl. grafittal dúsított alapanyaguknak köszönhetően azonos vastagságban akár 20-25 százalékkal is jobb hőszigetelési értékeket kínálnak. Ezt úgy is megfogalmazhatjuk, hogy a hamarosan életbe lépő szabályoknak – és persze a felújított, hőszigetelt otthonunkkal szemben támasztott igényeinknek – akár vékonyabb rétegben alkalmazott hőszigeteléssel is megfelelhetünk.

telenhutnyaronfutbachl 2
Védelem a nap sugarai ellen
A legtöbben a felújítást a legforróbb hónapokban, tavasz és ősz között végzik, ami nem feltétlenül kellemes sem a beépítendő terméknek, sem a kivitelezést végzőknek. Ha a szakemberek számára nem is tudunk feltétlenül megfelelő védelmet kínálni a nyári erős napsugárzással és hőmérséklet-változással szemben, de a BACHL nagy hatékonyságú, grafitadalékkal dúsított, így sötét színű modern polisztirol tábláit fehér alapozófestékkel megvédhetjük.
Ne gondoljunk semmi bonyolultra vagy költségesre, mindössze arról van szó, hogy egy kis odafigyeléssel a falra felkerülő lapok, amelyek hamarosan otthonunk klímáját és pénztárcánkat fogják védeni, nincsenek kitéve a hőnek és az UV sugárzásnak. Egy jó szakember számára ez nem újdonság, de nem árt, ha mi is tudjuk, miről van pontosan szó, illetve mi miért történik.
Fontos szabály, hogy a hőszigetelő lapokat a kivitelezés előtt és alatt védeni kell a jelentős UV sugárzástól, a nagy hőingadozástól, a mechanikai sérülésektől és a nedvességtől egyaránt. A megtisztított, falra felkerülő szürke színű BACHL Extrapor lapokat, amelyek táblafelületét a ragasztóanyagnak legalább 40 százalékban fednie kell, a kivitelezést végző szakember a megcsiszolás után egy ún. fehér alapozóréteggel látja el. Ezzel azt éri el, hogy a kivitelezés következő szakaszaiban, a szükséges dűbelek elhelyezésekor és az üvegháló beágyazása közben a hőszigetelőlapok védve vannak a nyári hőmérséklet-ingadozás ellen. Egy réteg a világos alapozófestékből megvédi a falra felragasztott hőszigetelőlapokat a környezeti hatások okozta feszültségektől, a nap sugarainak köszönhető felmelegedéstől.

Akció: alapozófesték ajándékba!
Azok, akik az idei nyarat választják otthonuk energiatakarékosabbá tételére, és a korszerű BACHL Extrapor 80 és 100 H grafitos homlokzati hőszigetelés mellett döntenek, 2018. július 20. és október 31. között a szükséges mennyiségű fehér alapozófestéket ajándékba kapják.
Az akció részleteit keresse a www.bachl.hu oldalon.

 

 

 

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop