Farsangtól a böjtidőig

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Hazánkban az egyház által előírt böjttel együtt lassan elhal a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszak álarcos, jelmezes farsangi mulatságának szokása. Pedig ezen a kedves, vidám ünnepen valaha sok ismeretség, barátság, házasság köttetett. A hamvazószerdától virágvasárnapig tartó 40 nap és az utána következő nagyhét a szigorú böjt időszaka volt, mialatt tilos volt bármiféle mulatozás, kicsapongás. S aki már megpróbálta valamennyi böjti előírás betartását, csak az tudja, milyen komoly dolog, mely a lelki fegyelem fejlesztésének is hatékony eszköze. Összeállításunkban közreadunk néhány farsangi és Bálint-napi ötletet, s felhívjuk a figyelmet a böjt előnyeire.

 

 

A modern kutatások igazolják, hogy az előírásokban ésszerű egészségügyi elvek érvényesülnek. A szervezetnek szüksége van pihenésre, regenerálódásra, és az időszakosan csökkentett energia- és tápanyagbevitel nemhogy gyengítené, hanem sokkal inkább erősíti a szervezetet. Régen nemcsak a nagyböjt volt kötelező, létezett ádventi böjt, kántorböjt, vigília (előesti) böjt ünnepek előtt és böjtölni kellett minden pénteken. Sok családban most is szokás, hogy pénteken tésztanapot tartanak. Tévesen azt hihetjük, hogy ez a háztartási költségek megtakarítását szolgálja, pedig csak az eredeti néphagyomány él tovább. Más népek hagyományaiból is ismert a böjt, például a zsidó vallásban a bűnbocsánat napja (jom kippur), vagy a muszlimoknál a 30 napos ramadán.

 

Az egyház böjti előírása napi 3 étkezést és egyszeri jóllakást engedélyez a húsételek teljes elhagyása mellett. Ha azonban komolyabb eredményt várunk, például egészségügyi problémáink miatt, még ennél is szigorúbbnak kell lennünk magunkhoz. Az év többi részében bőven juttatunk a szervezetünkbe felesleges cukrot, színezőanyagokat, sót, ízfokozókat, zsírt, állati fehérjét, hozamnövelő adalékokat, tartósítószereket, koleszterint stb., helyettük fogyasszunk inkább rostokban bővelkedő zöldségeket, gyümölcsöket, tiszta ásványvizet, magokat, teljes kiőrlésű lisztből készült vagy korpás, rozsos kenyeret, hidegen sajtolt növényi olajat, gyógyteákat. Ha ebben az időszakban a kezdeti nehézségek ellenére kitartóak és következetesek tudunk lenni, hamar észrevehetjük a böjt áldásos hatásait. Megszűnnek a kellemetlen puffadásos érzések, a hasunk láthatólag fogyásnak indul, az ízületi gyulladások, az allergiás, ekcémás panaszok, a mozgásszervi és gerincpanaszok enyhülnek, a légzés könnyebbé válik, és az egész testünkben felszabadult érzés árad szét.

 

A böjtölésről az elmúlt években nagy szakirodalom jelent meg, és a természetgyógyászati módszerek között is vezető szerepe van, akit tehát komolyabban érdekel a téma, bátran forduljon szakemberhez. Magam hét éve tartok ebben az időszakban különböző böjtöket, így sokfélét próbáltam, egészen a 40 napos teljes (tehát csak víz, gyógytea és méz) tisztítókúráig. Hatása mindenki számára hasznos, a kezdők azonban szakembertől kérjenek személyre szóló segítséget.

 


Ciprusi fánkkarika.
De térjünk még vissza a farsanghoz, idegen szóval karneválhoz, ami húshagyókedden (idén február 12-én) éri el csúcspontját. Az olaszok, franciák, spanyolok, németek és sok más nép zajos, álarcos felvonulással, virágszórással, ökörsütéssel ünnepel. Nálunk ilyenkor készül a farsangi fánk. A hagyományos családi recept most maradjon titok, annyit azért elárulok, hogy kevés rumot teszünk a baracklekvárba és a tésztába is. Bár úgyis az érdekel mindenkit, hogy ki találja meg a fánkokba rejtett szerencsepénzt. Ennek érdekében pedig elég sok fánkot kell - megvizsgálni?, nem? Létezik egy olyan fánkféle, amit a mediterrán népeknél sütnek, s bár nem alkalmas a szerencsepénz elrejtésére, viszont nagyon finom. E a ciprusi fánkkarika.
Hozzávalók: 50 dkg durumbúzalisztet átszitálunk, és fél dl olajjal és 2?2,5 dl vízzel tésztát gyúrunk belőle. Minimum egy órát állni hagyjuk. Közben elkészítjük a szirupot - amelybe sütés után áztatjuk majd meg a tésztát - , a következők szerint: 3 dl mézet vagy 30 dkg cukrot 2?3 dl vízben feloldunk, ízesítve 1?2 citrom és/vagy narancs levével.
Ha eltelt az egy óra, a tésztát 4?5 mm vastagra nyújtjuk, és 15x3 cm-es csíkokra vágjuk. Karikákat formálunk belőle, a széleinél összenyomkodjuk, és bő, forró olajban kisütjük, majd lecsepegtetjük. A fánkokat még melegen beleáztatjuk a szirupba 15 percre, majd kiemeljük, megforgatjuk darált dióban vagy mandulában, és meghintjük őrölt fahéjjal és szegfűszeggel.
Tálalási ötlet
Minthogy a farsang a vidámság ideje, az asztalon egy kedves kis tálalási ötlet mosolyra fakaszt, s még a legegyszerűbb ételeket is feldobja. Ilyen ez a sajttál is. Vegyünk egy nagyobb darab Pannónia vagy más kimondottan nagy lyukú sajtot, ebbe másznak majd bele a retekegérkék, melyet egy-két csomag retekből és pár szem szegfűszegből egy éles kés segítségével készítünk. A fülük vékony retekszelet, melyet két bemetszésben tudunk a retekbe nyomni, a szemük 2 szegfűszeg vagy feketebors, az orruk maga a retek szárának a vége, a farkincájuk pedig a gyökere. A tál elkészítése nem tart tovább 30 percnél, még a kezdők számára sem. Tegyünk mellé az asztalra szendvicskrémeket, zöldségeket, és farsangoló vendégeink garantáltan elhűlnek szakácsművészetünktől.

Halleves
Végül egy olyan népszerű étel, a halleves, ami böjtben és ünnepen egyaránt fogyasztható. 30?40 dkg tőkehalfilét vagy füstölt halat meglocsolunk egy citrom levével és állni hagyjuk. Közben leveles tésztából kivágjuk a halformákat, és előmelegített sütőben 180 °C-on 10 perc alatt megsütjük.
Kevés olajat felforrósítunk, egy csokor finomra vágott újhagymát és 2?3 hámozott, szeletelt burgonyát pirítunk rajta, felöntjük 5?6 dl vízzel, majd hozzátesszük a halat, ízesítve kevés sóval, fehérborssal, kaporral. 30 perc alatt elkész, majd az egészet passzírozzuk át, és tejföllel vagy tejszínnel dúsítsuk. Tálaláskor - úsztassuk - rá a kis tésztahalacskákat, és szórjuk meg kaviárral.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Egyediség és praktikum a konyhában

Szaporodnak a főzőműsorok, recept blogok és otthoni vacsorapartik, a főzésben egyre többen látják meg a kipipálandó háztartási munka mellett a kreatív szórakozás lehetőségét. Ezzel együtt vált a korábbinál is fontosabb szereplővé a lakásokban a konyha. Szaporodnak a főzőműsorok, recept blogok és otthoni vacsorapartik, a főzésben egyre többen látják meg a kipipálandó háztartási munka mellett a kreatív szórakozás lehetőségét. Ezzel együtt vált a korábbinál is fontosabb szereplővé a lakásokban a konyha. Mivel továbbra is népszerű a nappalival egybenyitott amerikai stílusú elrendezés, sőt, a két helyiség még a pár évvel ezelőttinél is jobban egymásba ér a friss trendek szerint, rég nem „kiszolgáló helyiségről” van szó. A konyhának is egyedinek, stílusosnak, viszont továbbra is praktikusnak kell lennie. A nyitott elrendezés miatt a korábbinál is fontosabb szerepet kapnak a minőségi gépek. A szagelszívó elengedhetetlen, de fontos például az is, hogy milyen hangosan zúg a hűtő vagy a mosogatógép. A jól megválasztott gépek persze a hatékony munkát is segítik, nem utolsósorban pedig kevesebbet fogyasztanak. Bár a modern konyhát hajlamosak vagyunk úgy elképzelni, hogy dugig van gépekkel, azonban tudatosabb döntés, ha csak azt telepítjük, amit tényleg használunk is. Ha nem ruházunk be speciális eszközökre, amiket azután be sem kapcsolunk, jobb minőségűt is választhatunk azokból, amelyeket megveszünk. Az energiatakarékos berendezések kiválasztásában az EU-ban a háztartási gépeken kötelezően megjelenített energiatanúsítvány segít. Ahogy mondani szokták, a legolcsóbb energia a fel nem használt energia, gondos tervezéssel pedig jóval kevesebbre lesz szükségünk. A konyhában a legtöbb világosságot a munkapult igényli, igyekezzünk ezt úgy elhelyezni, hogy a lehető legtöbb természetes fényt kapja. Jól tervezett szellőzéssel a szagelszívóra is kevesebbszer lesz szükség. A világítást érdemes LED-esre cserélni, ami ugyan nagyobb beruházást jelent, az izzók hosszú élettartama miatt viszont egyértelműen megtérül. Minden energiatakarékos és környezettudatos megoldás nagyon-nagyon divatos, tehát nem csak a pénztárcánknak és a környezetnek teszünk jót, ha energiatakarékos világítást, gépeket és például a különböző hulladékok elkülönítését lehetővé tévő szelektív kukát választunk, de még az ismerősök elismerő tekintetét is bezsebelhetjük ezekkel. Bármi is a trend, igazán szerethetővé a praktikus elrendezés teszi a konyhánkat. A cél, hogy a fő alkotóelemek – a hűtő, a tűzhely és a mosogató – között a lehető legkevesebb felesleges kilométert gyalogolva dolgozhassunk, és mindegyik mellett legyen elegendő pultfelület a pakoláshoz. A munkafolyamatokat figyelembe véve érdemes egy falon elhelyezni a hűtőt és a tűzhelyet – elég távol egymástól ahhoz, hogy a sütő hőjével ne kelljen a frizsidernek megküzdenie –, velük szemben pedig a mosogatót – mondják az újHÁZ Centrum szakértői. Ez az úgynevezett munkaháromszög kétsoros, U vagy L alakú konyhákban egyaránt létrehozható. Az alapfelszerelés, a gépek és tároló helyek mellett a konyha közösségi térré válásával egyre hasznosabb lehet egy ide tervezett, a konyhaszigetbe vagy falba épített pihenőhely, ahol a szakácsot szórakoztató társaság is kényelmesen elhelyezkedhet. A harmonikus és trendi konyha kialakításának egyik kulcsfontosságú tényezője a burkolat. A végtelen sok lehetőség és stílus között nehéz választani, a trenddiktátorok szerint viszont most már nem is kell! Már nem a vegytiszta, tökéletesen egységes, „katalógusból kivágott” konyha a legtrendibb. A profik a valóban személyre szabott megoldásokra szavaznak – ha a végeredmény egyedi és kissé eklektikus, annál jobb! Így tehát a szeretett régi tálaló – talán némi felújítással, festéssel – kiválóan megfér majd az újonnan vásárolt minimál stílusú szekrények között, vagy éppen az ipari hangulatú, fémpolcon találhat a legjobb helyet a finom porcelán. A variációs lehetőségek bővítésében fontos szerepe van az egyre sokszínűbb kínálatnak is. Nem csak a bútorlapok vagy burkolatok színével, anyagával játszhatunk, ha tetszik, főszereplő lehet a letisztult alapok mellett egy látványos csaptelep, vagy épp egy ütős színű mosogató is – hívják fel a figyelmet az újHÁZ Centrum szakértői. A modern konyhák eleganciáját nem a díszítés, hanem a minőségi anyagok és átgondolt formatervezés adják, illetve hódítanak a természetes – vagy azt idéző – anyagok és burkolatok. A tömörfa helyett arra megtévesztésig hasonlító, könnyen tisztítható kerámialapokkal játszatunk, és egyre nagyobb teret kapnak a korábban csak a funkcionális darabokon megjelenő fémek. Bár a természetes és pasztell árnyalatokkal továbbra sem nyúlhatunk mellé, egy kis csillogás minden helyiségnek jót tesz, a konyha sem kivétel. A konyhagépekről már jól ismert inox mellett a sárga- és vörösréz, az arany vagy a bronz árnyalat is megjelenhet akár burkolat, akár kiegészítők formájában.  

A Diego 2017-es trendjei

2017 áprilisában jelenik meg a DIEGO új, tavaszi-nyári katalógusa, mely ezúttal kibővített oldalszámmal, több mint 90 oldalon mutatja be a DIEGO termékpalettáját, illetve legújabb trendjeit. 2017 áprilisában jelenik meg a DIEGO új, tavaszi-nyári katalógusa, mely ezúttal kibővített oldalszámmal, több mint 90 oldalon mutatja be a DIEGO termékpalettáját, illetve legújabb trendjeit. A budaörsi laboráruházban kialakított mintaszobákat is ezekhez a trendekhez igazítottuk, melyekhez a termékeket különleges aprólékossággal, külföldi szakmai látogatások alkalmával választottuk ki, hogy mindenki a saját ízlésének megfelelő terméket találja meg áruházainkban. A DIEGO célja, hogy „magasabbra terjeszkedjen”, a padlótól a falon át az ablakig. Eddig ugyanis főként padlóburkolati áruházként tekintettek ránk, azonban a tapéta, a függöny és a karnis termékcsoportok lehetővé teszik a lakberendezési áruházként való kategorizálásunkat. Pasztell A visszafogott színek igazán népszerűek most, nemcsak a divatban, hanem a lakberendezésben is. A színek, mint tudjuk, különböző élettani hatással vannak ránk: az élénk, erőteljes színek serkentenek, élénkítenek, míg a pasztell- és a földszínek nyugtató hatással bírnak. A pasztellszínek, mint a babakék, púderrózsaszín, mentazöld, pasztellsárga amellett, hogy divatosak, nagyon jó választásnak bizonyulnak abban az esetben is, ha valaki nem szívesen alkalmaz élénk, erős árnyalatokat otthonában, vagy tart attól, hogy nem jól választja meg ezeket a színeket. Sokféle stílushoz illeszthetők, és egyszerűen nem lehet tévedni velük! Geometrikus Hódítanak a geometrikus mintázatok, divatosak a négyzet-, kör-, téglalapminták, melyeket alkalmazva izgalmas felületekben gyönyörködhetünk, legyen szó akár tapétáról, függönyről vagy szőnyegről. Világos színekkel kombinálva jó alapot teremthetünk, melyhez egy kiemelt árnyalatot, például – 2017 trendszínét – a lombzöldet használva igazán kellemes, otthonos környezetet hozhatunk létre. Photoprint Hihetetlenül látványos falfelületeket hozhatunk létre a fotóhatású tapéták segítségével. A fantáziánk bátran szárnyalhat: vágyhatunk könyvtárszobára, télikertre, dzsungelhangulatra, vagy akár egy virágokkal dekorált falra is, a Diego tapétáival mindez könnyedén kivitelezhető. Tapétát használva könnyedén és gyorsan, akár egy délután alatt létrehozhatunk olyan, az eredeti felületekhez megszólalásig hasonlító burkolatokat, falborításokat (pl. farakás, tégla), melyeket egyébként csak szakember segítségével tudnánk megvalósítani. Az óriási levelekkel, trópusi mintázatokkal dekorált felületek népszerű lakberendezési trendet követnek. Ha ennek a divatnak szeretnénk hódolni, akkor nemcsak trópusi mintás tapétát, hanem azonos mintázatú bútorszövetet, sötétítőfüggönyt is találhatunk a DIEGO kínálatában, így a mintázatokat könnyedén összehangolva saját otthonunk dizájnereivé válhatunk! Csillogás A csillogó termékek divatja örök! Csillogó szálakkal szőtt szőnyeg, fényes felületű laminált padló, apró glitterekkel dekorált tapéta, bársonyhatású bútorszövet, fényes függönyanyag, csillogó kövekkel díszített karnis – ezekkel, a DIEGO kínálatában megtalálható anyagokkal stílusos enteriőrt teremthet bárki a saját otthonában, ráadásul a fényes felületek optikailag is nagyobbnak láttatják a teret, így használatukkal nemcsak elegáns megjelenést, hanem akár nagyobbnak tűnő teret is kialakíthatunk. Az enteriőrök sokszínűségét az online térben is megtapasztalhatjuk a Stílusvarázsló használatával, amely a DIEGO weboldaláról elérhető. A Stílusvarázslóban három különböző mintaszobát (nappalit, hálószobát és gyerekszobát) öltöztethetünk fel a DIEGO termékeivel. A választott padló és tapéta azonnal megjelenik a látványterven, így könnyedén összehangolható azok színe és mintázata. A látványtervek alatt megtalálható a termékek ára, sőt, a kalkulátor segítségével, a szoba méretei alapján kiszámítható, hogy pontosan mennyi termékre lesz szükség a belső tér átalakításakor. A mennyiséget felvehetjük a bevásárlólistára, amit elküldhetünk egy választott áruháznak, vagy e-mailben emlékeztetőként magunk számára. A DIEGO célja, hogy a laminált padló és a tapéta mellett idén további termékcsoportokat (függöny, padló- és darabszőnyeg) integráljon a Stílusvarázslóba. www.diego.hu {igallery id=4799|cid=873|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

8 +1 érdekesség a Víz Világnapján

Várhatóan 350 ezer néző érkezik 2017. július 14-30. között megrendezendő 17. FINA Világbajnokságra, közülük közel 100 ezren külföldről. Minden idők legnagyobb magyarországi sporteseménye a turizmusra is jelentős hatást gyakorol majd, egyben kiváló lehetőséget biztosít arra is, hogy az ide érkező turisták és vendégek megismerkedjenek hazánk talán legértékesebb természeti erőforrásával: a termál- és gyógyvizekkel. Várhatóan 350 ezer néző érkezik 2017. július 14-30. között megrendezendő 17. FINA Világbajnokságra, közülük közel 100 ezren külföldről. Minden idők legnagyobb magyarországi sporteseménye a turizmusra is jelentős hatást gyakorol majd, egyben kiváló lehetőséget biztosít arra is, hogy az ide érkező turisták és vendégek megismerkedjenek hazánk talán legértékesebb természeti erőforrásával: a termál- és gyógyvizekkel. A Víz Világnapja alkalmából íme 8+1 érdekesség a „víz országáról” és a 17. FINA Világbajnokságról. 1. Magyarország területének 80 százaléka alatt található termál-, illetve gyógyvíz. Hazánk – termálvízkészletét tekintve – világviszonylatban az 5. helyen áll, Japán, Izland, Olaszország és Franciaország után. 2. A 17. FINA Világbajnokság fő helyszíne a Duna Aréna a fenntarthatóság jegyében épült, az első olyan hazai komplexum, amely a világversenyt követően visszabonthatóvá válik – 15 ezres befogadóképessége 6 ezresre csökken. 3. Európa legnagyobb édesvízi tava, a Balaton mellett hazánkban található a világ legnagyobb természetes gyógytava, a Hévízi-tó is. A tó nevezetessége és egyben Hévíz város szimbóluma a vízililiom. A világbajnokság kabalái, Lili és Lali szintén az egész világon ismert, de Magyarországra kiemelten jellemző vízililiomok.  4. A szinkronúszóknak helyet adó, a Városligeti-tavon felépítendő helyszín lesz az első olyan mobilmedence a FINA világbajnokságok történetében, amely nem egy stadionban vagy arénában, hanem ezeken kívül, természetes környezetben várja majd a versenyzőket. 5. Budapest 1934 óta birtokolja a fürdőváros címet, ugyanis a világ fővárosai közül ez a város rendelkezik a legtöbb termál- és gyógyvízkúttal. A városban közel 100 termálvizes és ásványvizes, valamint több mint 400 keserűvizes forrás található, hőfokuk 24 és 78 °C közötti. 6. Bár még el sem kezdődött a 17. FINA Világbajnokság, több rekorddal is büszkélkedhet majd: ez minden idők legrövidebb időn belül megszervezett vb-je, hiszen a 2017-es vizes világbajnokság rendezési jogát eredetileg Mexikó nyerte el, de 2015 februárjában visszaléptek a lehetőségtől. A hazai rendezésű világbajnokságon több nemzet vesz részt, mint eddig bármikor a vizes vb-k történetében: várhatóan 208 ország sportolói versenyeznek majd Budapesten és Balatonfüreden. 7. Budapesten jelenleg 15 gyógyfürdő áll a gyógyulni vagy éppen csak pihenni, kikapcsolódni vágyók rendelkezésére. A leghíresebbek közülük a Széchenyi-, a Rudas-, a Gellért-, a Király- és a Lukács-gyógyfürdő. Tavaly rekordévet zártak a fővárosi fürdők: több mint négymillió vendég kereste fel a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. által üzemeltetett fürdőket és strandokat. 8. A Széchenyi Gyógyfürdő – becenevén a „Szecska” – Budapest és egyben Európa legnagyobb fürdőkomplexuma is. A komplexum három kültéri és tizenöt beltéri medencével rendelkezik, különféle gyógykezelések is igénybe vehetők a létesítményben, ahol nappali kórház is működik. A budapesti gyógyfürdők közül a legmelegebb a Széchenyi fürdő II. számú, 1257 méter mély kútja (77°C). + 1. Magyarország büszkélkedhet a világ legjobb úszónőjével. Hosszú Katinkát zsinórban harmadszor (2014, 2015, 2016) választotta a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) a világ legjobb női úszójának.