Étkezőpult vagy étkezőgarnitúra?

1. Miért jó az étkezőpult?2. Miért jó az étkezőgarnitúra?3. Miért jó, ha mindkettő van?4. Kik kedvelik?

 

 

5. Mekkora lakásba célszerű választani?
6. Milyen helyigénnyel kell számolnunk?
7. Milyen méretarányokra figyeljünk?
8. Mit diktálnak a trendek?
9. Hogyan nézett ki a legkülönlegesebb?

B. Tier Noémi lakberendező

1 Az étkezőpult elhelyezkedésében szorosan kapcsolódik a konyhához, általában annak lezárásaként, így közvetlen, gyors kiszolgálást, étkezést tesz lehetővé. Az étkezőpult a konyhai munkafelület meghosszabbításaként is szolgálhat. A pult konyha felé eső része tárolóhelyek kialakítására is alkalmas.

2 Az étkezőgarnitúra kényelmes, meghitt étkezésre, vendéglátásra szolgál, aminek hangulatát erősíti az a tény, hogy gyakrabban nem a konyhában, hanem a nappaliban, vagy a külön e célt szolgáló étkezőben kap helyet. Az étkezőasztal „üres járatban” dolgozósarokként és társasjátékok terepeként is funkcionálhat.

3 Főzés közben szemmel tarthatjuk a pultnál a gyerekeket, a vendégeknek pedig látványkonyhává válhat a vacsorakészítés. Az étkezőasztalhoz ülve a közös étkezésekhez nem csak az étellel járulunk hozzá, hanem a szépen megterített asztallal is.

4 Akik kizárólag étkezőpultot terveznek a lakásba, valószínűleg nem „visznek” nagy háztartást, vagy csak ritkán étkeznek otthon. Ahol viszont a családi, baráti együttlét megteremtésének egyik fontos alkalma az étkezés, biztos, hogy a lakás egyik központi részén étkezőgarnitúrát találunk.

5 Egylégterű kislakásokba, ahol a különböző funkciók „összeérnek”, célszerű a helykímélő étkezőpultot választani. Teljes értékű étkezőgarnitúrát okos térszervezéssel már egy 50-60 négyzetméteres lakásban is kényelmesen elhelyezhetünk.

9 Egy legénylakásban olyan különleges étkezőpultot építettek a konyhapult zárásaként, amelybe világítást rejtettek, így az egylégterű konyha-nappaliban a pult egyben látványelemmé is vált. Az oldalába kisméretű borhűtőt terveztek.

Macsali Zsolt asztalos

4 Az étkezőpultot főleg a városi fiatalok kedvelik, akiknél jellemzően még nincsen család, és gyorsan, egyszerűen akarják lebonyolítani a reggeli, esti étkezést. Az étkezőgarnitúrát inkább családos emberek papa, mama, gyerek használják, ahol egy időben, egyszerre és kényelmesen történik az étkezés.

6 Étkezőpult esetében a pult első szélétől befelé 30-35 centiméter helyet hagyjunk a láb számára. Innentől kezdve az ergonómia általános, asztallal kapcsolatos szabályai érvényesek: a bárpult, étkezőpult, asztal szélétől minimum
65 centiméter hely kell ahhoz, hogy a széket, bárszéket kényelmesen használjuk, ha pedig még közlekedni is szeretnénk a szék mögött, akkor legkevesebb 95 centiméter.

7 Alapvetően kétféle magasságú étkezőpult van. Az egyik konyhai munkapult magasságában helyezkedik el (90 centiméter magasság körül), tulajdonképpen a konyhai munkapult 30 centiméteres túllógatása és 63 centiméter ülésmagasságú szék tartozik hozzá. A másik és gyakrabban elterjedt típusa a bárpultok magasságában (110 centiméter magasan) van, és ehhez 74 centiméter ülőfelület magasságú bárszék tartozik. Étkezőpultoknál jellemzően 2-3 személy jelenlétével célszerű számolni, egy személynek 60 centiméter széles és 30-40 centiméter mély hely szükségeltetik a kényelmes étkezéshez.

8 Jelenleg a vastag étkezőpultok a trendvezetők, anyaguk jellemzően fa (tömör vagy esetleg furnéros), ami azért is praktikus, mert evés közben, amikor az alkarunk hozzáér a pulthoz, nem egy hideg felülettel, például gránittal, márvánnyal, üveggel találkozik.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop