Minden út kátyúba vezet?!

A tél ismét meghozta eredményét, és az eddiginél is több kátyúval találkozhatunk úton-útfélen. Sokunknak okozott már bosszúságot, ha beletalált egy úthibába, ami anyagi kárral is járt. Azt azonban nem mindenki tudja, hogy ebben az esetben kérhetjük a járművünkben okozott kár megtérítését. Lássuk, hogyan működik ez a gyakorlatban?A kárigény érvényesítése sok türelmet, utánajárást és bizonyítékokat is igényel, de ha kitartóak vagyunk, jogos követelésünket kötelesek megtéríteni számunkra.

 

katyu

 

Dokumentáljuk az eseményeket!
Jelenleg Magyarországon mintegy 30 ezer kátyú van, és számuk folyamatosan nő. Ha sikerül valamelyikükkel találkoznunk, és ennek okán a gépjárművünkben kár keletkezik, legelőször is „emlékezetessé kell tenni” az eset körülményeit. Bizonyítanunk kell ugyanis, hogy a kár ténylegesen ott és úgy következett be, ahogyan a bejelentésünkben szerepel. Minél teljesebb körű bizonyítással tudunk szolgálni, annál inkább megkönnyítjük helyzetünket a későbbiekben. Célszerű fényképeket készíteni az ominózus kátyúról, továbbá a járműben okozott sérülésekről is. Ha mobiltelefonunkon van fényképezőgép, akár azzal is, és érdemes a baleset tanúinak címét, telefonszámát is felírni. Ha indokoltnak tartjuk, hívjunk rendőri helyszínelőket, mert a helyszínelésről készített jegyzőkönyvet is csatolhatjuk bejelentésünkhöz. A körülmények dokumentálásakor térjünk ki arra is, hogy volt-e kihelyezve az úthibákra figyelmeztető tábla, illetve, hogy az útviszonyoknak megfelelően közlekedtünk-e a baleset bekövetkeztekor.

A kárt a közút kezelőjének kell bejelenteni

A kárigényt a közút kezelőjének lehet bejelenteni, ahol megvizsgálják a káreseményt, és kitöltenek egy kátyúkár-bejelentő lapot. A közút kezelője az önkormányzat, vagy egy koncessziós szerződés alapján meghatározott gazdálkodó szervezet. Erről a helyszínre hívott rendőr tud felvilágosítást adni. A bejelentéshez ne feledjük el csatolni a forgalmi engedélyről készített másolatot. A bejelentés megtehető személyesen, illetve elektronikus úton is, ezt követően az illetékes igazgatóság biztosítási kárszakértője jelentkezik nálunk telefonon.
A kár pontos összege is bizonyítandó.

Kárunk megtérítéséhez bizonyítanunk kell a gépjárművünkben okozott kár pontos összegét is. Mindenképpen célszerű az okozott kár teljes körű és pontos dokumentációját elkészíteni, továbbá saját kötelező gépjármű felelősségi biztosítónktól is kérhetjük, hogy végezzen el részünkre egy úgynevezett szívességi kárfelmérést. Ezeken túlmenően szükséges, hogy a kár pontos összege is tanúsítható legyen, ezért a gépjármű javítási munkálatairól feltétlenül kérjünk számlát, melyet őrizzünk meg a procedúra befejezéséig. Érdemes lehet az esetlegesen kicserélt alkatrészeket is megtartani.
Ha vitatják követelésünket
Amennyiben sikerrel járunk, és az útkezelő hajlandó megtéríteni a kátyúba hajtás során a gépjárműben keletkezett kárunkat, úgy elismerő nyilatkozatot küld a biztosítónknak, és ezt követően a számlákkal igazolt költségeinket megtérítik számunkra. Előfordulhat azonban, hogy vitatják követelésünket, és nem hajlandók kifizetni a kárösszeget. Ebben az esetben polgári peres eljárás keretében érvényesíthetjük követelésünket, akár fizetési meghagyás kibocsátása útján, akár – az egymillió forintot meghaladó kár esetében – közvetlenül keresetlevél benyújtásával. Ehhez célszerű – a pernyertesség elősegítése érdekében – ügyvédhez vagy munkatársainkhoz fordulni.
D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt.

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop