Szabad a pálya?

A fizetős autópályák használatához a jogosultságot a kijelölt árusítóhelyeken, leggyakrabban a benzinkutaknál válthatjuk meg, de már régóta mobiltelefonon keresztül is beszerezhetjük a matricát. Így szinte egy pillanat alatt elintézhető a kérdés. Érdemes azonban figyelmet szentelni azokra az apró szabályokra, amelyek betartásával elkerülhetjük az esetleges pótdíjfizetéseket.

 

autopalya

2011. január 1-jétől az autópálya használati díja egységesen került meghatározásra, a korábbi, nyári, és téli időszakra vonatkozó díjazással szemben. A fizetős útszakaszok listáját a 37/2007 GKM rendelet a díjfizetés ellenében használható autópályákról, autóutakról és főutakról tartalmazza, mely jogszabály elérhető az Állami Autópálya Kezelő Zrt. honlapján.
A felhajtás előtt kell fizetni!
Az úthasználati díjat minden esetben előre, tehát szigorúan a fizetős útszakaszra történő felhajtás előtt, az érvényességi időtartamok valamelyikére kell megfizetni. Kiemelten fontos, hogy a jogosultság megvásárlása nem keletkeztet a vásárlást megelőző időpontra úthasználati jogosultságot, a vásárlásnak tehát nincs visszamenőleges hatálya. Amennyiben tehát matrica vásárlása nélkül hajtunk fel az autópályára, és csak ezt követően váltunk matricát, például az első benzinkútnál, sajnos számíthatunk pótdíj kiszabására, amennyiben áthaladtunk ellenőrzési ponton.
A vásárláskor kiemelten figyelni kell arra, hogy a gépjármű forgalmi rendszámát, és a gépjármű megengedett legnagyobb össztömegének értékét pontosan, a forgalmi engedélyben szereplő adatoknak megfelelően adjuk meg, hiszen az ezt követő esetleges ellenőrzés során az adatoknak pontosaknak kell lenniük.
A szelvényt, az üzenetet 1 évig őrizzük meg!
A jogosultság meglétét a Nemzeti Közlekedési Hatóság és az Állami Autópálya Kezelő Zrt. ellenőrzi a rendszám, és a gépjárműnek megfelelő díjkategória alapján. A gépjármű vezetője a vásárlás után ellenőrző szelvényt, illetve nyugtázó üzenetet kap, mellyel az ellenőrzés során igazolható a jogosultság megléte. Ha megállítják a gépkocsit, a vezető köteles az ellenőrző pontnál megállni, a díjkategória ellenőrzésére a gépjármű és a vontatmány forgalmi engedélyét a Nemzeti Közlekedési Hatóság ellenőrének átadni, az ellenőrző szelvénnyel együtt.
Kiemelten fontos azonban, hogy az ellenőrző szelvényt, illetve a nyugtázó üzenetet az érvényesség utolsó napjától számított 1 évig kell megőrizni, mert a pótdíj megfizetésére vonatkozó igény 1 év alatt évül el.
Mikor vitatható a pótdíj?
Ha a gépjármű az ellenőrzéskor nem rendelkezik érvényes jogosultsággal, jogosulatlan úthasználat miatt a gépjármű kategóriájának megfelelő pótdíjat kell fizetni. A pótdíj mértéke személygépkocsi esetén jelenleg 15 napon belül történő befizetés esetén 13.750, 15 napon túl pedig 68.750 forint.
Amennyiben pótdíj megfizetésére kapunk felszólítást, a fizetés előtt mindenképpen javasolt felvenni a kapcsolatot az Állami Autópálya Kezelő Zrt-vel, ahol kérhetjük, hogy fényképfelvétellel igazolják az ellenőrzés időpontját, illetve, hogy a pótdíjazás időpontjában valóban használtuk az autópályát. Amennyiben a fényképfelvételek nem bizonyító erejűek, például nem olvasható a gépjármű rendszáma, illetve ha az adott időpontra vonatkozóan érvényes matricával rendelkezünk, amelyet be tudunk mutatni, természetesen lehetőség van vitatni a pótdíjkövetelést. Amennyiben a pótdíjfizetésre történő felszólítás megérkezésekor azt tapasztaljuk, hogy ugyan rendelkezünk ellenőrző szelvénnyel, de a gépjármű forgalmi rendszámának 1 vagy 2 karaktere tévesen került feljegyzésre, 1000,- Ft adminisztrációs díj megfizetése mellett lehetséges kérni a korrekciót az Autópálya Kezelő Zrt-től, mellyel szintén elkerülhetjük a pótdíjfizetést.
dr. Bezzegh Edina
D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt.

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop