A gép vére

A KENÕANYAG A LEGBONYOLULTABB, LEGÖSSZETETTEBB, A LEGSZÉLSÕSÉGESEBB IGÉNYBEVÉTELNEK KITETT „GÉPELEM”, MONDHATNI: „A GÉP VÉRE”. A TRIBOLÓGIA AZ EGYMÁSSAL KÖLCSÖNÖS MOZGÁSI VISZONYBAN LÉVÕ FELÜLETEKET KUTATÓ TUDOMÁNYÁG (A SÚRLÓDÁS, KOPÁS, KENÉS TUDOMÁNYA).

 

 

Minden egymáson elmozduló tárgy, anyag között súrlódás jön létre, ez egyrészt hőt termelve gyengíti az anyagok szilárdságát, másrészt az érintkező felületek károsítják, koptatják egymást. A leváló részecskék pedig még tovább gyorsítják a kopás mértékét, nem is beszélve a korrózióról, ami ilyen körülmények között hatványozottan károsítja az érintkező tárgyakat. Többek között ezek teszik szükségessé a kenőanyagok használatát, melyek csökkentik, illetve meg is gátolják az említett káros folyamatokat.

 

AZ ÁTMENETI KÖZEG
Többféle kenőanyagot különböztetünk meg halmazállapot, viszkozitás, alapanyag szerint, ezen belül felhasználási terület, igénybevétel, speciális elvárások alapján. A gépjármű-technikában alkalmaznak motorolajokat, hajtómű olajokat, hidraulika és automataváltó olajokat, kenőzsírokat, a gépiparban forgácsoló-hűtő folyadékokat, élelmiszer-ipari kenőanyagokat, formaleválasztó olajokat stb.
A kenőanyagok biztosítják a keletkezett hő elvezetését olyan helyeken, ahol más hűtőközeg nem jöhet szóba (pl.: levegő, víz stb.). Ezen túlmenően pedig úgynevezett átmeneti közeget biztosítanak, egyfajta kapcsolatot tartanak fent az érintkező felületek között, kiegyenlítik a felületi egyenetlenségeket, csökkentik a súrlódást, eltávolítják a szennyező anyagokat, gátolják a korróziót stb.

CSERÉVEL, ÉS CSERE NÉLKÜL

Mint minden, így a kenőanyagok is öregszenek, „elfáradnak”, időnként cserélni kell őket. Részben a bennük lévő adalékok csökkenő hatásfoka, szennyezőanyaggal történő telítődése, másrészt a szilárdságuk, állaguk folyamatos elvesztése miatt.
A gépjárműiparban a legszemléletesebb a csere szükségessége. A motorolaj elsötétedik, megfeketedik, szemmel láthatóan elöregszik a csereperiódus végére. A motor zajosabb lesz, több üzemanyagot fogyaszt, hidegen sem úgy indul, mint általában. Az olajcsere után szinte minden újnak tűnik, csendesebb, komfortosabb az autó, kisebb a fogyasztása.
Mindez persze nem csoda, hiszen az alkatrészek optimális környezetben mozognak, a kenés, a tömítettség, a hűtés a legmagasabb szinten van, csökken a károsanyag-kibocsátás, kevesebb az elégetlen ütemanyag, a teljesítmény ismét a régi.
Minden gép, berendezés gyártója meghatározza a karbantartási periódusokat, részletezve a különböző elemeket is, amit általában laboratóriumi környezetben végzett kísérletek és gyakorlati tapasztalatok alapján állapítanak meg. Fontos megjegyezni, hogy az említett periódusok betartása, valamint a használt kenőanyagok minősége a legmeghatározóbb az élettartam tekintetében. Még a legjobb minőségű, drága kenőanyagok ára is javarészt elenyésző a gép, berendezés felújítási árához képest. Megfelelő kenéstechnikai karbantartás esetén a kopás minimális, a zajszint, a hűtés, az üzemi környezet normális, a teljesítmény az elvárásnak megfelelően maximális. Nélküle a gép hatásfoka csökken, fölöslegesen terheli környezetét, fokozódik az energiafelvétel, nő a károsanyag-kibocsátás.

SZAKEMBER, SZAKÁRUHÁZ, SZAKSZERVIZ

A városi levegő szennyezettsége nagymértékben visszavezethető a nem megfelelő kenőanyagok használatára, a karbantartás elodázására, elmulasztására. Sajnos a hazai vásárlási szokásokhoz híven gyakran az ár alapján választunk motorolajat (ebben sajnos a bevásárlóközpontok kínálata, a tőlünk nyugatra már forgalomból kivont, minőségileg erősen kifogásolható termékek kedvező ára is befolyásoló tényező), s a szervizköltségek megtakarítása is kedvezőnek tűnhet pillanatnyilag. Hosszú távon azonban ennek az ellenkezője a gazdaságosabb megoldás. Épp ezért javasolt szakáruházban, szakembertől vásárolni, illetve szakszervizekben elvégeztetni a karbantartást.
Végezetül, de nem utolsósorban a karbantartási anyagok, lecserélt kenőanyagok, elhasznált segédanyagok megfelelő tárolása, kezelése is kulcsfontosságú a környezetvédelem szempontjából.

[right”>AGÓCS ZSOLT
www.midland.hu[/right”>


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop