Amerikai automobilok – a kezdetektől

Mint sok minden más amerikai „találmány” az autó is Európából ered, az 1880-as évektől. Az autógyártás ősatyjai Carl Benz és Gottlieb Daimler munkásságával egy új iparágat alakítottak ki. Amerika szerte voltak lelkes követőik, akik közül néhányuknak sikerült halhatatlanná válni az autógyártás történelmében.

 

 

A mai nagy autógyárak elődei kis kovácsműhelyekben voltak berendezkedve, ahol a kezdeti gőzüzemű automobilok benzinessé alakításán, fejlesztésén dolgoztak. Az első amerikai autóversenyt 1895-ben, szintén európai mintára rendezte meg a Chicago Times-Herald egy 135 km-es szakaszon. Ezt a zord időjárási viszonyok miatt 86 km-re rövidítették és az első helyezett autó 9 km/órás sebességgel haladva nyerte meg a versenyt.

 

 

DETROIT – AZ ELSÕ ÁLLOMÁS

 

Az első autógyárat 1899-ben Ransom E. Olds alapította Detroitban és ezzel elindult a tömegtermelés. Az olajüzemű, négyütemű belsőégésű motor Nicholas August Otto nevéhez fűződik, melyet a századfordulótól használtak a legtöbb autónál.

 

CSERÉLHETÕ ALKATRÉSZEK – AZ IGAZI ÁTTÖRÉS
Bár voltak akik kísérleteztek a gőz és az elektromos áram használatával, mégis az Ottó motor volt az, amelyet széles körben használtak. Az autóipar megerősödése után a tervezők már a technikai színvonalat és a minőséget is szem előtt tartották. 1902-ben Henry Leland gépészmérnök korábbi tapasztalatainak összegzéseként megtervezte a mai autógyártás még mindig mérvadó típusát, a Cadillacet. Leland újítása a komplett cserélhető alkatrészek létrehozása volt, amellyel hosszú időre biztosította az autógyártásban a vezető szerepét és ezzel utat nyitott az igazi tömegtermelés számára.

A T-MODELL
Ezidőtájt került újra a képbe Henry Ford, aki ekkorra ismert konstruktőr volt. Hamar felismerte, hogy ha túl nagy és drága autók gyártásában rengeteg vetélytárssal kell megküzdenie így gyárának titkos helyiségében, nagy diszkréció alatt fejlesztette ki a T-Modell-t. A cél egy könnyű, de tartós, jó minőségű autó létrehozása volt és ez sikerült is, az autót 1908-ban mutatták be. A T-Modell 3 literes motorja 26 lóerős volt, és 72 km/óra sebességgel volt képes haladni. Az autó igen sikeres volt és már az első évben tízezer feletti mennyiséget gyártottak belőle.
Folytatás a következő számban…


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop