Trendmerülés - Tendence 2018

Trendmerülés - Tendence 2018

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A Messe Frankfurt területén megtartott Tendence Németország legfontosabb nyári lakberendezési vására. A látványos, show elemekkel tarkított kiállítást idén június 30 - július 3. között rendezték.

tendence2018 720


A Tendence nem véletlenül egyre népszerűbb az európai kiskereskedők és vásárlók körében. A sikerük titka a kereskedelmi és a fogyasztói igények összehangolásában rejlik. Creating shopping experience! – azaz Teremtsük meg a vásárlás élményét! A pavilonok megadták a klasszikus kiskereskedelem varázsát a tapintás, a szakképzett tanácsadás, a meglepetés elemek és a szórakozás-szórakoztatás lehetőségének egyidejű biztosításával.
Mind az erős brandek, mind a fiatal designerek komolyan vették a vásár üzenetének - innováció és információ - kézzelfogható megjelenítését saját standjukon. A gyártók, forgalmazók egyrészt kivétel nélkül eddig nem látott újításokkal, anyagkombinációkkal, mintákkal, színekkel jelentkeztek, másrészről a legújabb trendeket és a szezon must-have darabjait tudatosan, különböző üzletkoncepciók belső terére formázva erőteljesen és nagyon látványosan állították ki.
Ha az előregondolkodó otthonteremtők és trendfigyelők valami újért és különlegesért látogattak el, azt mind megkapták. Európa legnagyobb kiállítótermében a kül-és beltéri dekorációs és bútortrendek komplett spektruma vonult fel. A világ minden tájáról érkező közel ezer kiállító jól elkülönített szekciókban (Klasszikus ajándékok, Kulináris ajándékok, Lovely Home, Pure and Elegant Home, Szezonális dekoráció, Ékszerek, Outdoor Living) a lifestyle kínálat legjavát mutatta be. A látványos standok és installációk mellett számos kiegészítő program várta a látogatókat: többféle forrásból (designerek, stylistok, marketing szakértők, bloggerek) szerezhettek inspiráló, vásárlást ösztönző, a vásárlók választását megkönnyítő, üzletkialakításra vonatkozó ötleteket a kiskereskedők, lehetőség volt professzionális vitákra, élő bemutatókra, tesztekre, kóstolókra is.
A négy nagyon sűrű napban annyi izgalmas enteriőr installációt, otthon kiegészítőt láttunk, hogy bemutatásuk több tucat A mi otthonunk szám megtöltésére lenne alkalmas. Ha mégis meg kellene osztanunk, milyen lakberendezési trendek várhatóak 2018 második felében, a következőkben foglalnánk össze a látottakat: A tavalyi év hűvös industrial sikk őrülete lecsendesülőben van, csakúgy, mint az ombre, azaz a színátmenetes, valamint a geometrizáló fekete-fehér anyagok és felületek használata. A feketét a sötétkék, a fehéret a tejfehér árnyalatai váltják fel. Lakástextilekben a nagyon nyers felületek mellett a bársony viszi 2018 második felében a prímet. Az előttünk álló szezon tehát a „felmelegedésről” és a természethez történő visszatalálásról szól. Mi az alábbi öt irányzatba sűrítettük be a látottakat.

tendence2018 2
forrás. kokon.com

Mediterrán nomád
A keleti és északi nomád jellemzőkhöz képest az őszi-téli kollekciók inkább a Földközi-tenger szín-és anyagvilágából inspirálódtak. Stílusjegyeik határozottabbak és kifinomultabbak lettek. Tárgyaik szoborszerűek, kicsit eltúlzottak és hatásvadászok, de szofisztikáltságuk miatt befogadóbbak a kortárs minimál tárgyakkal szemben is. Színeikben a fehér és nyers paletta mellett a baracktól terracottáig terjedő színek finom árnyalatait is fellelhetjük. Az alkotások egyediek, a termékekben a kézművesség és a tökéletlen szépség is kiemelkedő szerepet kap. Dekorkiegészítők szintjén megjelennek az amerikai és az ausztrál népek motívumai, bőr, csont és tollékszerei is.

tendence2018 22
forrás: bungallow.dk

Fűszeres skandináv

A skandináv minimál új háttérszíne a mustár, vagy sáfrányszín lett. Az enteriőrökben másodlagos ugyan a szerepe, de folyton jelenlévő hatáselemről van szó. Akár huzatról, akár párnáról, vagy falfestékről van szó, szinte mindig felbukkan. Sok esetben a szín puha bársonyfelülettel párosul. Mintha az az érzésünk támadna, az életben melegségre, egy kis fűszerre mindenkinek szüksége van!

tendence2018 33
forrás: ricebyrice.com

Happy design!
Ezt az új irányzatot őrült szín és mintakeveredés jellemzi, a kreációk alapvető üzenete: éljünk boldogan! A palettán megtalálhatjuk az ’50 es évek Amerikájának színeit: élénk narancsot, sárgát, türkizt és zöldet, valamint a klasszikus fagyi-, és sorbet színeket. A szlogen: keverjünk mindent mindennel, csak színes, örömteli és szezonális legyen!

tendence2018 4
forrás: kaemingk.com

Urban oázis
A következő szezonban megfigyelhetjük a csörgőréce és a páva színeinek megjelenését is. A két állat inspirálta színek és minták közé rengeteg zöldet (a Tendence több tucat magas minőségű művirággyártót vonultatott fel) illik tenni a dzsungel-hatás elérése érdekében, rattan, kender, rétegelt lemez kiegészítőkkel.


tendence2018 5
Modern primitív
Mintha az indusztriált váltaná, vagy a minimál egyik irányzata lenne - a modern primitív stílust az egyszerű, modern és robosztus bútor formák jellemzik, a fa és a kő durva vágása az egyik legjellemzőbb stíluselem. A dekorációs elemek között akár 2-2,5 méter magas, kérgétől megtisztított, fehérített, megmunkálatlanul hagyott, műtárgyként kezelt fákat, gyökereket találhatunk. Back to the Earth!

Az új szezon tehát kihívás elé állít bennünket, ahol a kreatív, egyéni stílusunk megfejtése a cél. A fejlődésünk kulcsa a kultúrák ötvözésében rejlik, hogy olyan teret alkossunk, melyben az alkotóknak és otthonteremtőknek eredete és története van egy modern jegyzetben.

https://tendence.messefrankfurt.com/frankfurt/en.html

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ legjobb középülete az új Néprajzi Múzeum

A világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenye, az International Property Awards londoni díjátadó gáláján a Liget Budapest Projekt keretében épülő Néprajzi Múzeum hétfőn megkapta az Európa legjobb középülete díját, a nap végén pedig már világ legjobb középülete díjat is elnyerte. A díj hatalmas elismerés a magyar építész- és ingatlanfejlesztő társadalomnak, hiszen kivívták maguknak azt a rangot, hogy a világ élvonalában jegyezzék őket. A világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenye, az International Property Awards londoni díjátadó gáláján a Liget Budapest Projekt keretében épülő Néprajzi Múzeum hétfőn megkapta az Európa legjobb középülete díját, a nap végén pedig már világ legjobb középülete díjat is elnyerte. A díj hatalmas elismerés a magyar építész- és ingatlanfejlesztő társadalomnak, hiszen kivívták maguknak azt a rangot, hogy a világ élvonalában jegyezzék őket. A Néprajzi Múzeum épülete ugyanezen a versenyen előzőleg Európa legjobb középületének díját is megkapta, és így került a világ legjobbjainak járó díj esélyesei közé. Az elismerés Magyarország számára történelmi léptékű győzelmet jelent, különös tekintettel arra, hogy egy állami beruházást választott a világ legjobbjának a nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri. Az International Property Awards 25 éves történetében először fordult elő, hogy magyar épület a világ legjobbjaként végezzen. A Napur Architect iroda által tervezett Néprajzi Múzeum új épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének, majd a kontinens legkiválóbbjaként a világ 10 régiójának kategóriagyőztesei közül érdemelte ki a világ legjobbjának járó World's Best díjat. A Liget Budapest Projekt keretében Európa egyik legrégibb közparkja is megújul, miközben egyedülálló kulturális intézmények jönnek létre, világviszonylatban is kiemelkedő építészeti megoldásokkal, amit az épülő Néprajzi Múzeum most átvett díja is bizonyít. A díjat átvevő Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója a díj átvétele után azt mondta, hogy a díj nem csupán a magyar építészet kiváló teljesítményére, hanem a magyar innovációra és a magyar kultúrára is ráirányítja a nemzetközi figyelmet. A díj jól mutatja, hogy az ingatlanfejlesztés minőségének és az építészeti kultúra progresszív fejlődésének előmozdításában kulcsszerepet játszó magyar cégek képesek gyorsan reagálni az egyéni igényekre és mai folyamatokra, emellett az értékőrzésben is kimagaslóan teljesítenek.  

Az új budapesti Duna-híd

Eredményt hirdettek az új budapesti Duna-híd megtervezésére kiírt nemzetközi pályázaton, az első díjat az UNStudio és a Buro Happold Engineering tervezőiroda közös terve kapta. A zsűri értékelése szerint a kétszer három forgalmi sávos, villamosközlekedésre is alkalmas, kétpilonos, ferdekábeles híd terve statikailag a legátgondoltabb, esztétikailag kedvező kialakítású, elegáns, karcsú, harmonikus, és városképileg a legkedvezőbb. Eredményt hirdettek az új budapesti Duna-híd megtervezésére kiírt nemzetközi pályázaton, az első díjat az UNStudio és a Buro Happold Engineering tervezőiroda közös terve kapta. A zsűri értékelése szerint a kétszer három forgalmi sávos, villamosközlekedésre is alkalmas, kétpilonos, ferdekábeles híd terve statikailag a legátgondoltabb, esztétikailag kedvező kialakítású, elegáns, karcsú, harmonikus, és városképileg a legkedvezőbb. Komoly elismerés Budapestnek, hogy a tervpályázatra a tapasztalt magyar irodák mellett a világ vezető tervezői közül is többen jelentkeztek – mondta az eredményhirdetésen Tarlós István, Budapest főpolgármestere. Hozzátette: a budapesti hidakon egy nap alatt több mint 600 ezer jármű és többszázezer ember kel át, a belvárosi szakasztól eltérően a város déli szakaszán nincs elég átkelési pont. Csepel és Budapest egyesülése óta – azaz immár közel 70 éve – nincs a városhatáron belül közvetlen összeköttetés a budai kerületek és a XXI. kerület között – mutatott rá. Csepel mint Budapest egyik aranytartaléka fejlődésének feltétele a Budával és a szomszédos kerületekkel való gyors és közvetlen összeköttetés megteremtése – jelentette ki. Az új híd közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, Ferencváros, valamint Kispest és Kőbánya között. Fontosnak nevezte, hogy az új híd megfelelő kapacitású, ahhoz szervesen kapcsolódó közúti hálózathoz csatlakozzon. Tarlós István elmondta, hogy a várható forgalmi változásokról készült hatástanulmány adatai szerint az új híd megépülésével naponta több mint 30 ezer gépjárművel csökkenhet a belvárosi hidak, valamint napi csaknem 8 ezer autóval az Üllői út forgalma. Egy új, déli körgyűrű alakul ki, a kötöttpályás közlekedéssel együtt kétszer három sávos új közlekedési korridor jön létre Buda és Pest között – tette hozzá. A bírálóbizottság döntésénél főbb értékelési szempont volt a hasznosság és az esztétika mellett az innováció, a szerkezeti hatékonyság, a karbantarthatóság és nem utolsósorban a költségek optimalizálása. Tarlós István hangsúlyozta, hogy az új Duna-híd meghatározó eleme lesz a városképnek, a gyakorlati hasznon túl művészi értékével is jelképezni fogja a XXI. századi Budapestet. Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos az eredményhirdetésen úgy fogalmazott: Budapest csak akkor tud egy város lenni, akkor tud működni, ha hidak ívelik át a folyót, Duna nélkül, hidak nélkül nincs Budapest. Kitért rá, hogy átlagosan 20-25 évente épül – felváltva északon és délen – új dunai átkelő Budapesten, legutóbb 1995-ben a Rákóczi, 2008-ban pedig a Megyeri híd. Kitért rá, hogy a nemzetközi pályázatra 17 hídtervező építész- és mérnöki irodát hívtak meg, a pályázat nagy sikerrel zárult. Az első helyezett tervezővel szerződést kötnek, ezután indul a teljes és részletes tervezési munka, majd az engedélyek beszerzése, ami várhatóan 2-3 évet fog igénybe venni. Fotó: Az UNStudio és a Buro Happold Engineering tervezőiroda első díjat nyert pályaműve - az új híd látványterve budapest.hu  

Formabontó mesterterv Makaóban

A Zaha Hadid Architects Morpheus nemrég átadott szállodája Makao városának megvalósult álmai közé tartozik. A Morpheus szálló esetében hiába keresünk hagyományos értelembe vett vázszerkezetet, határoló falazatot, de találunk helyette szabadon áramló teret, „kitinvázat”, optimális elrendezést, és szobrászati formavilágot. A Zaha Hadid Architects Morpheus nemrég átadott szállodája Makao városának megvalósult álmai közé tartozik. A Morpheus szálló esetében hiába keresünk hagyományos értelembe vett vázszerkezetet, határoló falazatot, de találunk helyette szabadon áramló teret, „kitinvázat”, optimális elrendezést, és szobrászati formavilágot. A 40 emeletes épület két magból áll, amelyek a pódiumon keresztül kapcsolódnak egymáshoz, majd elkülönülve s felfelé haladva, a tetőtéri szinten újra összekapcsolódva eggyé olvadnak. A magasba törekvő projekt ablakai a hagyományos kínai jade-faragási technikákra emlékeztetnek. Az üveg és az északi és a déli homlokzatokat összekötő három lyuk az épületen belül egyedi tereket hoz létre. A saroklakosztályok mind a belső átriumra, mind a városra nyíló kilátással rendelkeznek. A szállodában összesen 770 vendégszoba, s lakosztály találhat. A nagyteljesítményű üvegezés kirekeszti a napenergia jó részét, és a speciális kitinváz a jade-faragás-szerinti technológiát követve a megdermedést követően kellő árnyékolást biztosít. Ahelyett, hogy hűvös lenne azonban az egész átriumban, csak egyes zónáknál használnak lokalizált légkondícionálást, mint például a társalgókban és az éttermekben. {igallery id=4799|cid=961|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}