Várépítő Pályázat 2018 díjátadó

20 nyertes gyermekintézmény és 2 műemlék képviselői vehették át a felújításaikhoz szükséges építőanyagra szóló utalványokat a Várépítő pályázat idei díjátadóján, június 5-én, Budaörs Város Önkormányzatának dísztermében. A felajánló cégek listája idén öt céggel bővült: új felajánló az Icopal Kft., a VELUX Magyarország Kft., a MEVA Zsalurendszerek Zrt., a Sika Hungária Kft. és a Leier Hungária Kft.

ismetindulavarepito2018 720

A Build-Communication Kft. 2010. óta Várépítő Pályázat néven üzemelteti az építőipari cégek legrégebbi és legtöbb forrást az igénylőkhöz eljuttató összefogását. A pályázat lassan két évtizede gyűjti a cégek felajánlásait, és juttatja el rászoruló gyermekintézmények és műemlékek számára. Az újjáélesztett pályázaton az elmúlt 8 évben már több mint 100 millió forint értékű építőanyagkerült 147 nyertes intézményhez. A felajánlásokat a szinte az első évtől változatlan felállásban működő neves közéleti személyiségekből álló zsűri ítéli oda olyan intézményeknek, amelyek valamennyi önerőt felmutatásával képesek saját körülményeik javítása érdekében beruházást kezdeni.
A Vadász György Kossuth-díjas építészből, Ráday Mihály Kossuth-díjas alkotóból, Nagy-Kállózy Eszter Jászai Mari-díjas színésznőből, Beleznay Éva építészből (Budapest volt főépítészéből) és Tóth Balázs építészmérnökből (az ÉMI szakértőjéből) álló zsűrinek idén is nehéz dolga volt: bár a korábbi 200 feletti pályázóhoz képest idén csak 33 érkezett, szokás szerint a jelentkező gyermekintézmény és műemlék mindegyike megérdemelte volna a felajánlásokat. Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere, a pályázat védnöke szerint az ötlet életképességét bizonyítja, hogy a kezdeményezés már ennyi ideje töretlenül működik, de az is, hogy mindig jóval több a jelentkező, mint amennyi adomány összegyűlik – ami nem jelenti azt, hogy az adományozók száma ne emelkedne. Ráday Mihály, a Budapesti Városvédő Egyesület elnöke, zsűri tagja a pályázat kapcsán Podmaniczky Frigyest idézte: „Fő bajunk nekünk az, hogy bármi szépet alkotunk is, annak jó karban való fenntartásáról a legritkább esetben tartjuk kötelességünknek gondoskodni.” Ha kicsiben is, a Várépítő pályázat hozzájárul a magyar műemlékvédelemhez.

varepitopalyazat2018 dijatado 720

Évtizedek óta részt vevő cégek és új felajánlók
A szigetelőanyagokat és vakolóanyagot gyártó Baumit Kft. és a tetőcserepeket forgalmazó Bramac Kft. már a 2000-es évek eleje óta felajánlók, mellettük tetőfelújítás kategóriában a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. és a CREATON South-East Europe Kft. termékeire lehetett pályázni. Az utóbbi több mint 19 millió forintnyi kerámiacseréppel az utóbbi hét év legnagyobb felajánlója. A tetőfelújítás kategóriába tartozik még a két éve csatlakozott Colt Hungária Kft., amely füst-és hővezetői, tetőbevilágítói mellett készpénzt is felajánl. A kategória új felajánlói a tetőablakokat gyártó VELUX Magyarország Kft., illetve a lapostető-szigetelést gyártó Icopal Kft. A tetőhöz kapcsolódó kategória (szó szerint) az ereszcsatorna, ezeket a PREFA Hungária Kft. felajánlásában lehetett megpályázni. Beltéri felújításokhoz a Murexin Kft., a Ceresit márkájú ragasztóit felajánló Henkel, illetve idéntől a Sika Hungária Kft. termékeire lehetett pályázni. Hőszigetelést a BACHL Hőszigetelőanyag-gyártó Kft. és a Baumit mellett a tavaly újként csatlakozott RAVATHERM Hungary Kft. felajánlásában lehetett pályázni. Idei új felajánló még a MEVA Zsalurendszerek Zrt., amely készpénzt ajánlott fel, de végül termékeire is mutatkozott igény, és a Leier Hungária Kft., amely egy kéményt és egy a modern építőipari trendnek megfelelő előregyártott kéregfödémet ajánlott fel. Utóbbi két cég kiemelkedő rugalmasságot is tanúsított, a MEVA eredeti felajánlása mellett egy utólagos kérésre is igent mondott: a Szociális Innováció Alapítvány Hernádszentandráson épülő SZIA InDaHouse Önkéntes és Gyerekközpontja építését fogja segíteni zsalukkal és támasztó oszlopokkal, a Leier pedig a nemesvámosi Fehérlófia Waldorf Óvoda újépítésű épületéhez adományoz utólagos egyeztetés után egy 90 négyzetméteres vasbeton kéregfödémet.

varepitopalyazat2018 dijatado 3
A gyermekintézményeknek az építőanyagok mellett nagy segítség a Colt Hungária Kft és a MEVA Zsalurendszerek Zrt. által felajánlott pénzadomány is (600, illetve 300 ezer forint), amely a szűkös költségvetésből gazdálkodó intézményeknek nyújt segítséget a megnyert építőanyagok elszállításában, illetve beépítésében. Az összesen 900 000 Ft 150 000 Ft-onként került szétosztásra, a nyertesei: a Galgagutai Manóvár Óvoda, az Emberbarát Alapítvány, a Szociális Innováció Alapítvány, a Szekszárdi Waldorf Iskola, a Tiszabezdédi Óvoda, Bölcsőde és Konyha, illetve a Tiszainokai Tiszavirág Óvoda. Utóbbi, azaz a Tiszainokai Tiszavirág Óvoda részesült a Proidea és a Magyar Építéstechnika által felajánlott „Jövőkuckó-támogatásban”, illetve a Homeinfo.hu 50 000 Ft értékű felajánlásában, mindez nagy segítség a szűkös anyagi helyzetű óvodának, hogy mielőbb kicserélhesse életveszélyesnek nyilvánított kéményét. Az Épületszigetelők, Bádogosok és Tetőfedők Magyarországi Szövetsége idén is felajánlotta egy nyertes gyermekintézmény tetőjének felújítását – idén a szegedi Béke Telepi Óvoda tetőcseréjét fogják térítésmentesen elvégezni.

varepitopalyazat2018 dijatado 2

 

Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop