Csőtörések, csőrepedések

Csőtörések, csőrepedések

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A csőtörés bármelyik otthonban bármikor kialakulhat, de a legnagyobb veszélyben mégsem az új építésű lakások, házak vannak. Csőtörés az esetek döntő többségében az öreg csőhálózattal rendelkező otthonokban követ kezik be a meggyengült könyökök, kötések és csőszakaszok miatt.

csotoresekcsorepedesek 720


Melyek a legtipikusabb tényezők, amik hozzájárulhatnak a csőtörés kialakulásához:

  • gondatlan szerelés a csőhálózatban (rossz forrasztások, pontatlan összeillesztés a kulcsos rögzítésű kötéseken, tömítések hiánya),
  • korrodálódott, elvékonyodott acélcsövek,
  • fúrás, bontás közben fellépő sérülések a csőfalon,
  • elfagyások és fagykárok (kültérben és a fűtetlen helyiségekben).


Az első és legfontosabb teendő, amely megszünteti a nagy károkozást: azonnal szüntessük meg a víz utánpótlását, azaz zárjuk el a főcsapot! Mivel a csőtörés megszüntetése érdekében házilag ennél többet nem tehetünk, nagyon fontos, hogy figyeljünk a megelőzésére. Mert a csőtörés olyan probléma, amit némi odafigyeléssel, azaz a csövek karbantartásával, ha kell, cseréjével igenis el lehet kerülni.
A falba vagy a padló alá süllyesztett csövek általában a kötéseknél kezdenek ereszteni. A vízszivárgás eleinte észrevétlen, majd a falakon láthatjuk a nyomait a lepergő vakolat, foltok formájában. A vizesedés hatására idővel a burkolatok is meglazulnak, leválnak, ez pedig már a probléma komolyságát egyértelműen mutatja.

A csőtörés megszüntetéséhez fel kell tárni, hogy a csőhálózat mely szakaszán van a gond. Erre a szakembereknek többféle módszerük van. Attól függően, hogy mennyi pénzt szánunk erre, választhatjuk a helyzettől függően legminimálisabb kárt okozó kamerás vizsgálatot, amivel többnyire bontás nélkül bemérhető a csőtörés helye. A hagyományos módszereket a vízszszerelők olcsóbban kivitelezik, ám ilyenkor a bontás elkerülhetetlen, az olcsóbb módszer árát a helyreállítás plusz költségeiben fogjuk megfizetni.
Ha sokba kerül a burkolatok megbontására, a csőtörés megszüntetése azon kívül, hogy szaktudást igényel, még maga után vonja a kőműves és a festő munkálatokat a ház teljes helyreállításához. Ezzel azonban nem érdemes sietni, a még nedves falakon felesleges lenne bármilyen egyéb munkát végezni: mindig várjuk meg, amíg a fal teljesen kiszárad, és csak azután fogjunk hozzá a helyreállításhoz.
Milyen módszerekkel dolgoznak a vízvezetékszerelő szakemberek a csőtörések és szivárgások felderítésében? A válasz attól függ, hogy padlófűtési rendszer, ivóvízhálózat vagy csatornaszakaszon van a szivárgás.


A bevethető műszerek és berendezések a következők:

  • jelzőgázos vízszivárgásmérő műszer (már a kisebb szivárgások felderítésére is képes a talajban, akár 1 méter mélyen lévő csöveknél is),
  • hőkamera a padlófűtési rendszerhez (a szivárgó meleg víz helyét állapíthatja meg),
  • elektroakusztikus berendezés (korrelátor, amely a szivárgás hangját vizsgálja),
  • csatornakamera (amely a csatornahálózat nagyobb sérülései vizsgálhatja).


Amennyiben csőtörést vagy szivárgást fedezünk fel fővárosi otthonunkban, ne késlekedjünk, kérjük budapesti vízvezetékszerelő szakember tanácsát, mert a szivárgó víz nagyon nagy károkat okozhat az épület szerkezetében.

A cikk forrása: https://vizvezetekszerelo.dugulaselharitas.net


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.