Miért fontos letakarni a medencét?

Miért fontos letakarni a medencét?

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy kertünkben medencét tudtunk kialakítani, ahol hűsölhetünk a forró nyári napokon – akkor érdemes óvni, vigyázni rá. A Szavini Uszodatechnika nagy hangsúlyt fektet a medencetakarásokra, most pedig beavatnak bennünket a rejtelmekbe: miért is lényeges a medence letakarása, illetve erre milyen lehetőségeink vannak?

miertfontosletakarniamedencet 720


A Szavini Uszodatechnika a medencetakarás legkorszerűbb módjával, a redőnylamellás takarás gyártásával és kivitelezésével, az összes egyéb típusú medencetakarással, medencék építésével, kivitelezésével és felújításával foglalkozik – hogy medencéinket majd hosszú távon, nagy biztonsággal használhassuk.

miertfontosletakarniamedencet 1
Miért érdemes tehát letakarni medencénket? Nos, ennek számos oka van, kiemelten a három legfontosabb pedig a következő:

  • Takarékosság. Egy átlagos méretű medence vízszintje naponta akár 10 mm-t is csökkenhet a párolgásnak köszönhetően, ami a jelentős vízveszteségen felül óriási energiavesztéssel is jár. A takaró használata minimumra csökkenti a párolgást, a medencefűtésre fordított energiát, továbbá beltéri medencék esetén a párátlanítógép üzemidejét. A takaró használatával összességben 50-60 százalékos megtakarítást érhetünk el.
  • Biztonság. A medencetakaró, ha megfelelő módon kerül kialakításra, biztonsági takaróként is funkcionálhat, amely képes akár 50 kg-ot is megtartani a víz felszínén, meggátolva, hogy akár kisgyermeki, akár házi kedvencünk véletlenül a medencébe essen önfeledt játék közben.
  • Esztétika. A medencetakarók különböző színekben és anyagokban, vízfelszínen vagy akár vízfelszín alatt, teljesen elrejtve is készülhetnek.

 

miertfontosletakarniamedencet 2

A Szavini csapata a színek széles választékával áll a rendelkezésünkre igényünk, hangulatunk szerint! Nagy előny, hogy az általuk gyártott és forgalmazott transzparens redőnylamellás takaró garantáltan 5-6 fokkal emeli a medence vízének hőmérsékletét.
A redőnylamellás takaró a medencetakarási technológia csúcsa, minden paraméterében a legjobb, esztétikai megjelenése új távlatokat nyitott mind a medenceépítők, mind a belsőépítészek számára. Ez az egyetlen olyan medencetakaró-fajta, amelynek a mozgatása kezünk érintése nélkül, egyszerű gombnyomásra történik – így a kezelése igen kényelmes.

miertfontosletakarniamedencet 3
A redőnyöket meghajtó mechanikus szerkezetű csőmotorokat német partnereiktől szerzik be, így biztosítva a legjobb minőséget és a híres német precizitás és megbízhatóság révén a hosszú élettartamot.
A Szavini Uszodatechnika ráadásul az egyedi igényekhez igazodva kifejlesztett egy saját, processzor vezérlésű hajtóműcsaládot is, amely a maga nemében egyedülálló a magyar piacon.

miertfontosletakarniamedencet 4
Az egyéb a berendezésekhez szükséges szerkezeteket, alkatrészeket szintén saját maguk állítják elő az adott medencére adaptálva – ebből kifolyólag Magyarországon országos szervízhálózattal rendelkeznek. Szakembereik bármely műszaki hibát gyorsan és szakszerűen elhárítják, és alkatrészellátásuk is folyamatos.

miertfontosletakarniamedencet 5
Valamennyi redőnylamellás takarót az adott medencére, a felhasználó igényeinek maximális figyelembevételével tervezik meg, vállalva a teljes körű kivitelezést is. A beépítést érdemes már a medence tervezésének fázisában megfontolni – bár a redőnylamellás takaró utólagosan is beépíthető –, ilyenkor azonban már a legtöbb esetben kompromisszumokat kell kötnünk. Ha tehát medencét tervezünk, gondolkodjunk előre, hiszen a takarékos, biztonságos, és nem utolsósorban esztétikus fedés medencénk élettartamát jelentősen megnöveli. A cikkben szereplő fotók a cég referenciái közül kerültek ki – jól látható, hogy mennyire sokoldalú és profi munkát végez a csapat nemcsak a medencetakarás, hanem a medence kialakítás terén is, ezért ha medencében gondolkodunk, érdemes hozzájuk fordulni ajánlatért.

Szavini Komplex Uszodatechnika Kft
www.szavini.hu

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.